Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Príliš pestrý príbeh legendy

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Nastala udalosť, ktorá sa posledných 167 rokov zdala nemožná: Legendárna historická banka Credit Suisse skrachovala. Kedysi neotrasiteľné švajčiarske bankovníctvo sa dnes zmieta v kríze, akú si nepamätá.

Príliš pestrý príbeh legendy WIKIMEDIA COMMONS Ústredie švajciarskej banky Credit Suisse na Paradeplatz v Zürichu v roku 1895.

celý príbeh sa začína koľajnicami. Najvplyvnejší muž Švajčiarska polovice 19. storočia Alfred Escher mal sen. Chcel svoju krajinu zmodernizovať a priviesť do rodných Álp železničnú dopravu. Na jej vybudovanie však potreboval kapitál. Veľa kapitálu.

Ten Švajčiarsku pôvodne dodávali najmä francúzske a nemecké banky, ktoré však za to získavali v krajine helvétskeho kríža čoraz silnejšie páky na fungovanie vecí. Escher preto využil svoj obrovský vplyv a založil vlastnú inštitúciu. V roku 1856 vznikla banka Schweizerische Kreditanstalt, skrátene SKA. Veľmi neoriginálny názov v preklade znamená Švajčiarska banka. Keďže sa vo Švajčiarsku hovorí nielen po nemecky, ale aj po taliansky, rétorománsky i francúzsky, banka dostala pomenovanie aj v iných jazykoch. Ako ste určite uhádli, francúzsky ekvivalent je Credit Suisse.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite