Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Žalostný stav našej demokracie a negatívne inflačné prekvapenia

.juraj Medvec .ekonomika

Prinášame vám prehľad vybraných ekonomických udalostí za posledný týždeň.

.týždeň v ekonomike: Žalostný stav našej demokracie a negatívne inflačné prekvapenia SITA/Diana Černáková

naša inflácia stále nepoľavuje

Prudký rast cien na Slovensku zatiaľ stále nikam neodchádza. Podľa najnovších dát dosiahla inflácia u nás doma 15,2 percenta. Na medzimesačnej báze bol prírastok vysokých 2,6 percenta. Ide o dorovnanie 22-ročného rekordného zápisu, a to napriek snahám Európskej centrálnej banky, ktorá prudko uťahuje kreditné podmienky v snahe spomaliť horúcu ekonomiku. Cenovú hladinu nahor potlačili najmä energie a bývanie, ktoré vyrástli o 3,9 percenta. K zdražovaniu naďalej prispievajú potraviny. Tie spolu s energiami a bývaním predstavujú až polovicu mesačného rozpočtu slovenských domácností. 

Od minulého leta pritom ECB prudko dvíha sadzby. Sprísňovanie sa však zatiaľ do spomalenia cenových tlakov na Slovensku nepremietlo. Za niekoľko mesiacov sa základné úrokové sadzby zdvihli na 2,5 percenta pri depozitnej sadzbe, 3,00 pri sadzbe pre refinančné operácie a 3,25 pre poslednú zo sadzieb. ECB však avizuje ich ďalšie zvyšovanie v snahe vrátiť späť cenovú stabilitu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite