Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Spomienka na vládu OĽaNO: sociálne balíčky, nové dane a neriadené strely

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Menej administratívnej záťaže a zmeny v druhom pilieri. To sú hlavné pozitíva hospodárskej politiky vlády. Všetky blednú v porovnaní s gigantickými sociálnymi balíčkami, novými daňami a nabaľujúcim sa verejným dlhom.

Spomienka na vládu OĽaNO: sociálne balíčky, nové dane a neriadené strely BRANISLAV BIBEL/SITA 23. december 2022, Bratislava: Eduard Heger a Igor Matovič počas tlačovej konferencie, na ktorej odovzdal bývalý minister fi nancií Matovič ministerstvo prezidentkou poverenému premiérovi Hegerovi.

v akom stave je slovenské hospodárstvo? Vláda urobila viacero dobrých krokov, najmä v odbúravaní byrokratickej záťaže pod taktovkou dnes už opozičnej SaS. Akékoľvek zmeny k lepšiemu však brutálne prevalcovali nezmyselné a nekonečné sociálne balíčky, zavádzanie nových daní a chaotické a nepremyslené zmeny vychádzajúce väčšinou z Matovičových nápadov. Nádeje na opätovný príchod tatranského tigra a premenu slovenskej ekonomiky na jednu z najviac konkurencieschopných v Európe sa rozpadli prakticky okamžite po nástupe vlády v roku 2020. Podľa analytikov dnes neexistuje všeobecná zhoda na potrebe reformovať skostnatené podnikateľské prostredie. Žiadny zásadný rast životnej úrovne, podobný ako po roku 2004, nás teda zrejme nečaká. 

pod značkou rozdávania

Počas vlád OĽaNO sa neuskutočnili nijaké zásadné reformy, ktoré by aspoň vzdialene pripomínali zmeny, ktoré nás pred rokmi premenili z „čiernej diery v strede Európy“ na ekonomický zázrak – tatranského tigra. Naopak, Matovičova a neskôr Hegerova vláda (s Matovičom ako neriadenou strelou na poste ministra financií nedodržiavajúcou nijaké záväzky a vymýšľajúcou ekonomický program podľa toho, ako sa práve zobudí) sa zapíšu do dejín ako ďalšie z vlád rozdávajúcich peniaze na sociálne balíčky. 

„Reforma školstva, zdravotníctva, dôchodkového systému či zásadné zlepšenie podnikateľského prostredia nás v najbližších rokoch zrejme nečaká. “

Tie išli najčastejšie práve tým, ktorí ich potrebovali najmenej. „Veľkú časť energie vláda venovala rodinnej politike, ktorá bude historicky  ,značkou‘ tejto vlády.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite