Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juraj Medvec: Nielen chatboty. AI nachádza uplatnenie takmer všade

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Maloobchod, financie, poisťovníctvo či marketing. Už dnes firmy vo veľkom zavádzajú umelú inteligenciu na zefektívnenie procesov. Microsoft podľa posledných správ uzatvára obchod, pri ktorom kupuje spoločnosť vyvíjajúcu umelú inteligenciu. Cenovka? 10 miliárd dolárov.

Juraj Medvec: Nielen chatboty. AI nachádza uplatnenie takmer všade ILUSTRÁCIA PETER HOMOLA/DALL-E Už dnes dokáže AI pomôcť s financiami či faktúrami. Vygenerovala aj tento obrázok.

vojenský robot získal vedomie a spolu s ostatnými diabolskými robotmi sa rozhodli vyhladiť ľudstvo a priniesť nový vek strojov. Takto alebo nejako podobne znie množstvo sci-fi tém o umelej inteligencii. Dnešná realita je menej dystopická, o niečo skromnejšia, technologickejšia a omnoho komplikovanejšia. 

Uplatnenie v biznise nachádza umelá inteligencia už dnes. Kľúčovou je optimalizácia procesov a neustále zlepšovanie efektívnosti prostredníctvom učiacich sa strojov. AI dokáže oslobodiť ľudí od opakujúcich sa úloh v komunikácii so zákazníkmi, finančných službách či v poisťovníctve tak, aby sa mohli venovať úlohám s vysokou pridanou hodnotou. Do sektoru investujú aj technologickí giganti, ktorí sa ju snažia využiť na získanie väčšej časti koláča v zábavnom priemysle. 

Napríklad Apple už má na svojich virtuálnych pultoch audioknihy načítané umelou inteligenciou a Microsoft plánuje jednu z najväčších akvizícií v tomto roku práve v sektore umelej inteligencie. Niet divu, v roku 2023 sa celková hodnota sektora odhaduje na 120 miliárd dolárov. Toto číslo však bledne v porovnaní s investičnými príležitosťami v roku 2030. Umelá inteligencia by mala predstavovať trh v hodnote jeden a pol bilióna dolárov. Zatiaľ AI využívajú najmä nadnárodné konglomeráty, ale keďže ide o technologické riešenie, jej cena za posledné roky prudko klesla. Onedlho by sme tak mohli vidieť umelú inteligenciu pôsobiť aj v malých podnikoch s obmedzeným rozpočtom. 

optimalizácia na prvom mieste

V biznise rozhoduje o úspechu alebo nezdare tenučká hranica ziskovosti. Podnikatelia sa preto neustále snažia optimalizovať všetky predstaviteľné procesy, len aby zvýšili obrat a najmä znížili náklady. Práve v tejto oblasti umelá inteligencia, spolu so strojovým učením a automatizáciou, dokáže masívne zvýšiť produktivitu a tým nepriamo aj našu životnú úroveň.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite