Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň v ekonomike: Plyn odtrhnutý od reality, inflačný boj a silný trh práce

.juraj Medvec .ekonomika

Prinášame vám prehľad kľúčových udalostí v ekonomike a na trhoch za posledných sedem dní.

.týždeň v ekonomike: Plyn odtrhnutý od reality, inflačný boj a silný trh práce SITA/Stefan Sauer/dpa via AP

plyn ako obed zadarmo?

Ani v novom roku nebudú spotrebitelia takmer vôbec motivovaní šetriť energiami. Vládne zastropovanie cien plynu a elektriny totiž spôsobuje, že domácnosti drahotu na svojich platbách nepocítia. Výborný signál pre voličov, ekonómovia si však trhajú vlasy. Teda aspoň tí pravicoví. Cena má totiž svoju nezanedbateľnú a úplne kľúčovú úlohu pri alokácii zdrojov a zmene správania spotrebiteľov. Keď je niečoho nedostatok, tento deficit sa prejaví v rastúcej cene daného statku. Keď spotrebitelia uvidia, že ceny ich obľúbeného tovaru či služby prudko vyrástli, racionálne a logicky začnú prispôsobovať svoje správanie. 

V konečnom dôsledku sa trhová štruktúra prispôsobí novej realite a nevyhnutný statok poputuje tam, kde je skutočne nevyhnutný a kde preň neexistuje substitút. Toľko ku komplikovanej a nezáživnej ekonomickej teórii. Podľa najnovších správ si za plyn tento rok priplatíme mesačne iba približne jedno až šestnásť eur.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite