Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šetríte si na dôchodok? Posledný rok bol pre vás sklamaním

.juraj Medvec .ekonomika

Inflácia, rastúce úrokové sadzby a spomaľujúca ekonomika udreli aj na naše dôchodkové úspory.

Šetríte si na dôchodok? Posledný rok bol pre vás sklamaním SITA/AP Photo/Carlos Osorio

napriek veľmi nízkej finančnej gramotnosti a jednej z najnižších úrovní finančných aktív v Európskej únii si mnoho Slovákov na dôchodok sporí na burze. A mnohí o tom dokonca ani nevedia. Ako teda dopadol minulý rok z pohľadu investícií? Zarobili nám fondy dosť na okamžitý odchod do penzie alebo si naň budeme musieť ešte nejaký ten čas počkať? Poďme sa spolu pozrieť, čo priniesol minulý rok na kapitálových trhoch a ako to ovplyvnilo naše finančné vyhliadky na starobu.

straty na kľúčových indexoch

Tento rok bol pre investorov opäť ťažký. Inflácia, spomaľujúca ekonomika a prudko rastúce úrokové sadzby znamenali straty pre väčšinu hlavných akciových indexov po svete. Ten najväčší, americký akciový index S&P 500, ktorý združuje približne 500 najväčších amerických spoločností, sa prepadol počas dvanástich mesiacov roka 2022 o vyše 19 percent. Podľa štatistík tak ide o najhorší ročný výsledok od Veľkej finančnej krízy v roku 2008.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite