Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rok 2022 v spätnom zrkadle

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

V ekonomike bol rok 2022 mimoriadne bohatý na udalosti. Dominovala vojna, energie, inflácia a na domácej politickej scéne rozdávanie peňazí.

Rok 2022 v spätnom zrkadle THOMAS LOHNES/GETTY IMAGES 3. február 2022 Frankfurt, Nemecko: Ústredie ECB počas stretnutia Rady jej guvernérov o riešeniach rastúcej inflácie. ECB musela tento rok zvýšiť sadzby na 2,25 %.

začiatkom roka 2022 sme sa pýtali expertov, ako dopadne najbližších dvanásť mesiacov v ekonomike. Očakávali uvoľnenú monetárnu politiku a nadštandardný rast akciových trhov. Ak sa presunieme v čase do súčasnosti, teda do decembra 2022, vidíme presný opak. Akcie sa prepadli do medvedieho trhu a poklesli o viac ako 20 percent. Napriek určitému odrazu od dna rok stále uzatvárajú nižšie o 16 percent. Nenaplnili sa ani očakávania uvoľnenej monetárnej politiky. Silná inflácia donútila Európsku centrálnu banku zdvihnúť sadzby na 2,25 percenta a v uťahovaní bude naďalej pokračovať. Ešte ďalej je jej americký náprotivok. Fed vytiahol sadzby fakticky z nuly na začiatku roka na 4 percentá v súčasnosti. A ohlasuje, že sadzby porastú ďalej.

Rok s tromi dvojkami bol rokom plným nečakaných zvratov. Ani ja som nebol imúnny voči nesprávnym predpovediam. Napríklad recesiu som očakával už tento rok. Veď ako môže ekonomika vydržať nárast sadzieb o 4 percentá a naďalej rásť? Očividne môže, a to celkom solídnym tempom. Rovnako som bol ešte koncom februára pevne presvedčený, že Putin určite nezaútočí na Ukrajinu. Veď čo by z toho mal? Dnes vidíme rozbombardovaného východného suseda, ropné a plynové embargo a od základu prepísanú geopolitickú mapu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite