Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako vyzerá stropovanie u nás a u susedov?

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Európa sa dostala do zlej energetickej situácie. Každý zo štátov si zvolil vlastnú cestu. Ktorá bola najlepšia, ukáže až čas.

Ako vyzerá stropovanie u nás a u susedov? JAROSLAV NOVÁK/TASR 7. november 2022 Bra- tislava: Premiér Eduard Heger na tlačovke k dohode Hospodárskej a sociálnej rady SR o pomoci energeticky náročným podnikom v súvislosti so zvýšenými cenami energií.

vláda prijala nové riešenie, ktoré má pomôcť domácnostiam preklenúť ťažké chvíle spôsobené vysokými cenami elektriny. Kľúčovým bodom je dohoda štátu so Slovenskými elektrárňami, ktoré budú budúci rok dodávať elektrinu hlboko pod trhové ceny. Zvyšné náklady uhradí štát a SPP. Výhodou tohto riešenia je presun nákladov od spotrebiteľov na štát a firmy. Nevýhodou však je, že domácnosti nebudú mať bolestivú motiváciu energiou šetriť. Práve konečná výška účtov by prinavrátila rovnováhu vychýlenému balansu dopytu a ponuky na trhu s elektrinou. Rozdielnu cestu zvolili ako Česká republika, tak Nemecko. 

V Prahe sa rozhodli, že štát elektrinu priamo zadotuje a „nadmerné“ zisky firiem z energetického sektora masívne zdaní. Naopak Nemci pripravujú mamutí 200 miliardový balík, ktorý má stlmiť najhoršie dopady krízy na ohrozené domácnosti a podniky. Situácia sa však dynamicky mení a väčšina podrobností ešte neuzrela svetlo sveta. Jedna vec je však jasná – súčasné štátne výdavky sa o pár rokov vrátia v podobe zvýšeného štátneho dlhu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite