Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Dôchodkový horor, krvavý kúpeľ kryptomien a rýchle zisky

.juraj Medvec .ekonomika

Prinášame vám prehľad kľúčových hospodárskych udalostí posledného týždňa. Prajeme príjemné čítanie bez strachu.

.týždeň v ekonomike: Dôchodkový horor, krvavý kúpeľ kryptomien a rýchle zisky pexels.com

ďalšia zmena v pilieroch

Sporenie na dôchodok na Slovensku pripomína Texaský masaker motorovou pílou, Psycho či Mlčanie jahniat. Jednoducho horor. Štátna Sociálna poisťovňa funguje ako pyramídová hra a dôchodky vám v budúcnosti vyplatí iba vtedy, keď bude viac ľudí platiť odvody, ako poberať starobné dávky. Naopak II. pilier prešiel od svojho vzniku toľkými zmenami, že sa ani nedajú spočítať. Politici zo všetkých strán spektra si naň brúsia zuby a potajomky by ho najradšej zrušili a peniaze presunuli späť do Sociálnej poisťovne, rozumej – do ich dosahu. 

Nie je preto prekvapením, že aj tento rok prišlo k radikálnym zmenám v dôchodkoch. Po novom si sporiteľ v II. pilieri bude môcť vybrať predvolenú investičnú stratégiu a vstup doň bude povinný. Kto však nebude chcieť byť v II. pilieri, môže sa do dvoch rokov z pološtátnej schémy odhlásiť. Zmena ďalej povinne znižuje poplatky pre dôchodkové správcovské spoločnosti a zvyšuje vekovú hranicu, kedy je možné do systému vstúpiť až na 40 rokov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite