Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda predstavila najväčší deficit od Veľkej krízy

.juraj Medvec .ekonomika .rozpočet

Historický rast príjmov učiteľov, nárast dôchodkov a sociálne balíčky. Dnešná vládna štedrosť vytvára dlhy do budúcnosti.

Vláda predstavila najväčší deficit od Veľkej krízy DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA 26. september 2022 Bratislava: Minister financií Igor Matovič a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak počas tlačovej konferencie o novele zákona o štátnom rozpočte.

zákon roka nesklamal ani túto sezónu a divákom sledujúcim dianie z diaľky poskytol napínavú šou. Kým odborníci a opozícia Matovičov rozpočet kritizujú, v OĽaNO sú na jeho výslednú podobu hrdí. Koalícia hovorí o najlepšom rozpočte, ktorý pomôže ľuďom a rozdá niekoľko miliárd na sociálnu pomoc a že tento rozpočet vraj nepodporí iba cynik a asociál. Návrh tradične kritizuje opozícia, nadšení ním nie sú ani odborníci. Tí poukazujú na to, že návrh počíta s najväčšou fiškálnou sekerou od Veľkej krízy spred vyše dekády, odhady štátnych príjmov sú nerealistické a jeho implementácia by budúci rok znamenala spustenie mechanizmu dlhovej brzdy. 

V rozpočte sa môžu nachádzať aj pozitívne prekvapenia. Vláda vyčlenila takmer 40 percent prostriedkov na rezervu. V prípade, že by sa rezerva nevyužila a prostriedky by sa ušetrili, výsledná súvaha a výkaz ziskov a strát štátu by vyzerali oveľa ružovejšie. Už dnes je však jasné, že sa peniaze použijú na sociálne balíčky a na dotácie za vysoké ceny energií. Analytici však upozorňujú, že ceny pre domácnosti sú zastropované a plyn aj elektrina majú regulované ceny. Opozičné hlasy, že ide o predčasný predvolebný rozpočet, tak znejú ako realistický opis situácie.

rozpočet pomoci ľuďom

Nový štátny rozpočet ministra financií Igora Matoviča počíta s príjmami vo výške 26,7 miliardy, s výdavkami 35 miliárd a so schodkom 8,3 miliardy eur. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite