Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Matovičovi klesá plat, padajú inflačné rekordy a kapitalisti majú srdce

.juraj Medvec .ekonomika

Prinášame vám prehľad kľúčových ekonomických udalostí tohto týždňa.

.týždeň v ekonomike: Matovičovi klesá plat, padajú inflačné rekordy a kapitalisti majú srdce SITA/AP Photo/Lee Jin-man

verejné financie „v skvelej kondícii“

Vedenie ministerstva financií na čele s Igorom Matovičom a Marcelom Klimekom nás dlhodobo presviedča o tom, ako vynikajúco hospodári s verejnými financiami. Už nedávno sme písali o tom, že na tomto tvrdení niečo nehrá. Situácia je podľa OĽaNO až taká výnimočne dobrá, že sa zo zákona musia znížiť platy ministrov. Tento rok im tak príde menej o 880 eur, teda približne jeden priemerný čistý plat v slovenskom hospodárstve. 

Pýtate sa na dôvod? Platí zákon o dlhovej brzde, ktorý hovorí, že celkový verejný dlh Slovenska nesmie prekročiť 60 percent hrubého domáceho produktu. Ak sa tak stane, prichádzajú zákonné postihy. Jedným z nich je práve zmrazenie platov a vrátenie preplatkov na mzde pre členov vlády. Ak vám nabudúce budú politici hovoriť o skvelom hospodárení s verejnými financiami, spýtajte sa prečo im klesajú platy.

filantrop a koniec kapitalizmu

Internety obletela aj správa o filantropickom miliardárovi, ktorý sa vzdal svojich peňazí v prospech sociálnych a environmentálnych cieľov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite