Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Otras na audítorskom trhu, vysoké ceny energií a rastúce úroky

.juraj Medvec .ekonomika

Prinášame vám prehľad kľúčových udalostí z ekonomiky za posledný týždeň.

.týždeň v ekonomike: Otras na audítorskom trhu, vysoké ceny energií a rastúce úroky pexels.com

historický obrat

Po viac ako desaťročí prichádza zmena monetárnej paradigmy aj z Eurozóny. Od čias Veľkej finančnej krízy sme boli zvyknutí, že Európska centrálna banka nedokáže vytlačiť rast cien na svoj dlhodobý dvojpercentný inflačný cieľ. S infláciou v dvojciferných číslach sa ale všetko zmenilo a centrálni bankári vo štvrtok zdvihli základnú úrokovú sadzbu z hodnoty 0,5 na 1,25 percenta. Nárast o 75 bázických bodov predstavuje najprudšie jednorazové zdraženie pôžičiek v histórii spoločnej meny. Viacerí analytici očakávajú rovnaké zvýšenie sadzieb aj počas nadchádzajúceho októbrového stretnutia. 

Cieľom guvernérov centrálnych bánk Eurozóny je prostredníctvom drahších pôžičiek spomaliť ekonomiku a spolu s ňou aj infláciu odtrhnutú z reťaze. Prílišné uťahovanie monetárnej politiky ale môže mať aj viaceré negatívne sprievodné javy. Z mikroekonomického pohľadu ide finančné ťažkosti pre domácnosti a z toho makroekonomického veľmi pravdepodobný pád do recesie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite