Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Voliči si musia ujasniť rozpočtové priority

.juraj Medvec .ekonomika .názory

Napriek snahám politikov vykresliť naše verejné financie v dokonalom stave je situácia alarmujúca. Otázka je preto jasná: míňať dnes alebo v budúcnosti?

Voliči si musia ujasniť rozpočtové priority BRANISLAV BIBEL/SITA 15. november 2021 Bratislava: Minister financií Igor Matovič počas tlačovej besedy na tému Daňová revolúcia – zdaňovanie práce.

o našom verejnom dlhu a masívnych deficitoch sa toho popísalo mnoho. Za časť z nich môže objektívne koronavírus, za inú časť zase plnenie politických sľubov. Deficit štátneho rozpočtu ani štátny dlh nie sú samy osebe zlé. Sú to plne legitímne nástroje na presadzovanie politiky parlamentných strán. Problém je niekde inde a dal by sa premeniť na otázku asi nasledovne: zvýšime spotrebu dnes a uskromníme sa neskôr, alebo sa, naopak, v súčasnosti obmedzíme a v budúcnosti nás nebudú čakať ťažké časy, akými si prešli napríklad v neslávne známom Grécku? To je úloha, ktorú dnes majú voliči pred sebou.

Stará poučka nás učí, že nič také ako obed zadarmo neexistuje. Rovnako to platí aj pri štátnych výdavkoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite