Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.týždeň v ekonomike: Ropa prúdi, ceny chladnú a býky sú späť

.juraj Medvec .ekonomika

Návrat rastu na trhy sme tak skoro neočakávali, napriek tomu však technologický index Nasdaq oficiálne vstúpil do býčieho trhu. Ruské čierne zlato je späť, ale Putin pripomína svoju moc. Pozrite si prehľad vybraných ekonomických momentov z posledných dní.

.týždeň v ekonomike: Ropa prúdi, ceny chladnú a býky sú späť SITA/AP Photo/Seth Wenig

dodávky ropy sú späť

Neistota ohľadom dodávok ropy z Ruska mala iba krátku životnosť. Ropovod Družba, ktorý prináša ruskú ropu na naše územie, začal opäť fungovať v pôvodnom režime. Problém vznikol kvôli západným sankciám voči Rusku. To nedokázalo kvôli technickým prekážkam načas zaplatiť ukrajinskej firme zodpovednej za transport ropy potrubiami cez územie Ukrajiny. Dôvodom boli práve sankcie, ktoré sproblematizovali platbu z ruskej strany. Dodávky sa už zajtra obnovia aj k našim západným susedom do Českej republiky. Ceny ropy táto krátkodobá odstávka príliš neovplyvnila a tie pokračujú v poklese. Ropa WTI sa obchoduje okolo úrovne 92 dolárov za barel a Brent hlási hodnotu 97,86 dolárov za barel. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite