Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Plynu je viac ako vlani, ale recesii sa EÚ zrejme nevyhne

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Dobrovoľná redukcia o 15 percent sa môže premeniť na povinnú. Slovenských spotrebiteľov sa nové pravidlá zatiaľ nedotknú.

Plynu je viac ako vlani, ale recesii sa EÚ zrejme nevyhne THIERRY MONASSE/GETTY IMAGES 20. júl 2022 Brusel, Belgicko: Predsedníčka Európskej komisie Urula von der Leyen na tlačovej konferencii o pláne na zníženie dopytu krajín EÚ po plyne.

za pol roka od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa energetická pripravenosť Európy na problémy s dodávkami zemného plynu dramaticky zlepšila. Zásobníky sa napĺňajú historickým tempom, pokračuje masívna diverzifikácia dodávok a odpájanie sa od tých ruských. EÚ zároveň pripravila plán na prekonanie aj úplného odstavenia prítoku kľúčovej suroviny. To všetko sú dobré kroky, ktoré nás v dlhodobom horizonte odpoja od ruských komodít, ktorými Putin financuje svoju krvavú vojnu na Ukrajine. 

V prostriedku leta sa príchod zimy zdá ako vzdialená ozvena, v skutočnosti sú chladné mesiace oveľa bližšie, než môže na prvý pohľad vyzerať. Dnešná realita je pritom lepšia, než sa pôvodne očakávalo. Zásobníky na Slovensku sú na historických úrovniach a 15 percentné osekanie spotreby plynu pre Slovensko paradoxne znamená, že ho máme k dispozícii viac ako pred rokom. Pôvodné obavy, že domácnosti nebudú mať čím kúriť, sa nenaplnili a v dnešnom scenári nebudú ukrátené ani firmy. Už dnes je pritom v zásobníkoch natlačených viac než polovica spotrebovaného plynu za predchádzajúci rok.

Putin však plyn naďalej využíva ako geopolitickú zbraň vo svojej vojne a Európa sa na jeho úplnú odstávku, ako ďalšie dejstvo vojny na Ukrajine, zodpovedne pripravuje. Plán pri úplnej odstávke plynu je jasný – nahradiť palivo, kde sa dá, vzájomne si pomáhať a v prípade zásadného nedostatku sa ukrátia firmy, ale plyn bude dostupný pre kritickú infraštruktúru a domácnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite