Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň radí: bývate na Slovensku, ale pracujete v Česku, Maďarsku či Rakúsku? Takto vyriešite hypotéku

.juraj Medvec .ekonomika

Aj pri príjme zo zahraničia platia pri úveroch na bývanie podobné podmienky ako u nás. Banky najradšej vidia pracovnú zmluvu na dobu neurčitú.

.týždeň radí: bývate na Slovensku, ale pracujete v Česku, Maďarsku či Rakúsku? Takto vyriešite hypotéku SITA/AP Photo/Michael Probst

mnoho Slovákov, najmä zo západného Slovenska, pracuje v zahraničí. Hlavné mesto Bratislava je doslova na skok do Česka, Rakúska aj Maďarska. Mnohí tak za prácou dochádzajú napríklad do Viedne, ale bývanie riešia na Slovensku, odkiaľ majú korene. Odborníkov sme preto oslovili s otázkou, či je možné a aké podmienky musia záujemcovia o úver splniť, pokiaľ chcú získať slovenskú hypotéku, ale pracujú v cudzine. Má napríklad mladá rodina šancu dostať slovenský úver na bývanie, ak jeden z manželov pracuje v Maďarsku a druhý v Rakúsku? Tu sú odpovede expertov. 

odpovedá: Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko

Kto pracuje v zahraničí a chce si zobrať hypotéku od slovenskej banky, musí spĺňať prakticky rovnaké podmienky ako ľudia zarábajúci na Slovensku. To znamená, že žiadateľ nemôže byť v skúšobnej ani výpovednej dobe a mal by v zahraničí pracovať aspoň niekoľko mesiacov. Banky sa v minimálnej dobe trvania zamestnania líšia, niektoré vyžadujú minimálne 4 mesiace, kým iné pokladajú podmienku trvalého zamestnania splnenú až po 13 mesiacoch nepretržitej práce v zahraničí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite