Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juraj Medvec: Inflačná hojdačka

.juraj Medvec .ekonomika .názory

Keď centrálne banky bojovali s infláciou naposledy, praskali bubliny. Nebol to pekný pohľad. Čaká nás jeho repríza?

Juraj Medvec: Inflačná hojdačka SPENCER PLATT/GETTY IMAGES 16. september 2008 New York, USA: Burza na Wall Street zažila najväčší pokles od útokov 11. septembra 2001. Investičná banka Lehman Brothers musela bez vládnej pomoci vyhlásiť bankrot.

hovorí sa, že história sa neopakuje, ale často sa rýmuje. Centrálne banky po príchode pandémie prijali opatrenia, aby pomohli ekonomike. Pumpovali peniaze do ekonomík s dobrým úmyslom, ale vedľajším efektom je návrat vysokej inflácie. Dnes centrálne banky s ňou bojujú zase. Zvyšujú úrokové sadzby, aby infláciu spomalili, a trhy sa prispôsobujú. Aký to bude mať efekt?

Časť odpovede nájdeme v minulosti. V nedávnej histórii sme zažili dva cykly agresívneho nárastu úrokových sadzieb, podobné ako ten dnešný. Keď Fed a ECB naposledy bojovali s infláciou, výsledkom bola Veľká finančná kríza z roku 2008. Cyklus uťahovania pred ňou zase priniesol prasknutie najväčšej akciovej bubliny v modernej histórii.

Dnes politici a centrálni bankári veria, že aktuálny cyklus rastu úrokových sadzieb nebude mať následky ako tie posledné dva. Minimálne dúfajú, že sme si z nich vzali ponaučenie.

bublina sa prifukuje

„Federálny rezervný systém zdvihol v utorok krátkodobé úrokové sadzby o štvrť percentuálneho bodu – ide o tretí podobný krok toho roku – v snahe spomaliť americkú ekonomiku a chrániť ju proti zrýchľujúcej sa inflácii.“ Nie, tieto slová v článku od CNN nie sú z posledných niekoľkých týždňov. Pôvodne boli napísané 16. novembra 1999, iba zopár mesiacov pred spľasnutím dot-com bubliny. V roku 1997 udrela na svet ázijská finančná kríza, za ňou nasledovala ruská finančná kríza v roku 1998. Tá spôsobila kolaps jedného z najväčších hedžových fondov na svete Long Term Capital Management. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite