Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nerušte Ústavou, tu pomáhame rodinám

.juraj Medvec .ekonomika .politika

Igor Matovič rád prekračuje čiary. Naposledy dokázal prekročiť hneď dve jediným zákonom. Hlasovanie s fašistami a zneužívanie ústavy ukazuje na to, ako si minister financií váži základné právne princípy.

Nerušte Ústavou, tu pomáhame rodinám JAKUB KOTIAN/TASR 16. máj 2022 Bratislava: Minister financií Igor Matovič na tlačovke predstavuje návrh na pomoc slovenským rodinám.

v každej krajine na svete politici ohýbajú pravdu a robia všetko pre to, aby získali zopár hlasov navyše. Nový pohľad o tom, čo sa deje práve vo vašej krajine, získate jedným jednoduchým myšlienkovým experimentom. Ako by ste človeku zo zahraničia, ktorý o slovenskej politike nevie zhola nič, vysvetlili prijatie nového prorodinného balíčka z dielne ministra financií? Ak by ste nášmu pomyselnému cudzincovi povedali, že nový „protinflačný“ balíček bude, naopak, silne inflačný, isto by začal krútiť hlavou. Ak by ste k tomu dodali, že si ho zo dňa na deň vymyslel minister financií a donútil zvyšok vlády a parlamentu presadiť ho, bol by isto ešte zmätenejší. 

A ak by ste to zaklincovali tým, že minister financií – nie premiér, ako šéf vlády, ale jeho podriadený minister financií – znásilnil legislatívny proces a pretlačil očividne zle nastavený zákon pomocou fašistov, asi by náš pomyselný cudzinec bez znalostí našich politických pomerov nerozumel, čo sa deje. Podobne nerozumejú, čo sa deje, ani mimovládky, právnici, ekonómovia či dokonca koaliční partneri. 

postupné oslabovanie demokracie

V dnešnej situácii vysokej inflácie a historických cien benzínu určite každej rodine padne nejaká pomoc od štátu vhod. Tí viac naľavo by preferovali priame platby, zatiaľ čo pravičiari by radšej videli nižšie daňovo-odvodové zaťaženie. Každý má na správnu formu sociálnej pomoci svoj názor. Môžeme obsah balíčka kritizovať, skutočný problém však leží inde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite