Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako kameň. Ruská ekonomika sa rúti na dno

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Náklady na financovanie raketovo stúpli, ekonomika sa borí s masívnym exodom svetových značiek a rubeľ sa stal zo dňa na deň takmer bezcenným. Agresívne kroky ruského prezidenta bežným Rusom vymažú tridsať rokov doháňania životnej úrovne Západu.

Ako kameň. Ruská ekonomika sa rúti na dno VLAD KARKOV/SOPA IMAGES/LIGHTROCKET/GETTY IMAGES 11. marec 2022 Moskva, Rusko: Ľudia v McDonald's neďaleko Červeného námestia. Reťazec oznámil, že v krajine dočasne zatvorí takmer 850 svojich prevádzok.

ruská ekonomika sa nezadržateľne rúti pod tlakom sankcií. Firmy po celom svete nechcú s Rusmi obchodovať, a to napriek dumpingovým cenám a pre Západ výhodným cenám rubľa. Na Putinove geopolitické výboje tak doplatia najmä bežní Rusi. A tí už dnes cítia cenu, ktorú musia platiť za vojnu na Ukrajine. Odchod svetových módnych značiek či fastfoodových sietí je iba vrcholom ľadovca a pred ruskou ekonomikou sa črtá temná vízia budúcnosti v obchodnej izolácii.

Čím dlhšie zostanú sankcie v platnosti, tým viac budú nahlodávať krehkú ekonomiku Ruska. Rubeľ fakticky skolaboval a sadzby na pôžičkách raketovo vzrástli. To všetko sa udialo v čase, keď hrozí, že Rusko prvýkrát po niekoľkých dekádach nebude schopné plniť svoje záväzky a skončí v bankrote.

ťažké časy aj pre Elviru

V čase, keď píšem tento článok, je ruská burza už tri týždne zatvorená. Konkrétne od 25. februára. Ruská centrálna banka sa vtedy rozhodla zatvoriť burzu a ochrániť domácich investorov pred tvrdým prepadom hodnoty akcií. Keď moskovská burza nakoniec otvorí svoje brány, musia sa ruskí sporitelia a ďalší investori pripraviť na stratu väčšiny hodnoty svojich cenných papierov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite