Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Analytička o potravinovej sebestačnosti: Štát nemá rozhodovať o tom, čo produkovať

.monika Budzák .ekonomika .potravinová sebestačnosť

Nízka produktivita slovenského poľnohospodárstva a koronakríza rozprúdili diskusiu o podpore sebestačnosti. Mnohí dúfajú, že práve sebestačnosť zaručí, že sa na pasienkoch bude pásť raz toľko dobytka a že na pultoch nájdeme len slovenské biomäso či vajíčka od šťastných sliepok z voľného výbehu.

avšak to, čo nájdeme na pultoch, je hlavne výsledkom dopytu spotrebiteľov a odpovedajúcej ponuky. Slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo naozaj potrebuje reformy, od ktorých by sme mali chcieť oveľa viac ako len „sebestačnosť“.

Otázka teda znie: Chceme zvyšovať výkonnosť alebo sebestačnosť slovenského poľnohospodárstva? To sú dve rozdielne veci. Slovenský poľnohospodársky sektor trpí viacerými problémami, ktoré brzdia konkurencieschopnosť farmárov: nevyriešené vlastnícke a užívateľské vzťahy, vinou ktorých sa (začínajúci) farmári nemôžu dostať k pôde, nepredvídateľné podnikateľské prostredie a byrokracia a v neposlednom rade chýbajúce investície do kapitálovej výbavy. Pozrime sa bližšie, čo to znamená v praxi.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite