avšak to, čo nájdeme na pultoch, je hlavne výsledkom dopytu spotrebiteľov a odpovedajúcej ponuky. Slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo naozaj potrebuje reformy, od ktorých by sme mali chcieť oveľa viac ako len „sebestačnosť“.
Otázka teda znie: Chceme zvyšovať výkonnosť alebo sebestačnosť slovenského poľnohospodárstva? To sú dve rozdielne veci. Slovenský poľnohospodársky sektor trpí viacerými problémami, ktoré brzdia konkurencieschopnosť farmárov: nevyriešené vlastnícke a užívateľské vzťahy, vinou ktorých sa (začínajúci) farmári nemôžu dostať k pôde, nepredvídateľné podnikateľské prostredie a byrokracia a v neposlednom rade chýbajúce investície do kapitálovej výbavy. Pozrime sa bližšie, čo to znamená v praxi.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.