Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.okrem iného: Je z čoho vyberať. Kde by mal premiér Matovič privatizovať?

.filip Vačko .ekonomika

Vo svojich predošlých článkoch o privatizácii som systematicky uviedol dôvody, kvôli ktorým som presvedčený, že štát by mal privatizovať v najväčšej možnej miere. Ukázal som tiež konkrétne príklady zo zahraničia, ako aj zo Slovenska, keď privatizácia viedla k významným benefitom. Ako by sa však mala vláda rozhodnúť, kde začne privatizovať najskôr?

.okrem iného: Je z čoho vyberať. Kde by mal premiér Matovič privatizovať? SITA/Branislav Bibel Premiér Igor Matovič

štruktúra štátnych organizácii na Slovensku je extrémne zložitá. Som presvedčený o tom, že o konkrétnom počte týchto organizácií nemá poňatie ani väčšina dnešných ministrov. Je prakticky nemožné nájsť ucelený zoznam týchto organizácií. 

Preto som sa takýto zoznam pokúsil vytvoriť sám. Mravenčou prácou, porovnávaním zoznamov organizácií na samotných ministerstvách, rebríčkov štátnych firiem, ako aj hľadaním na webe Obchodného registra alebo Finstatu som si dokázal o týchto organizáciách vytvoriť určitý obraz. Ako to vyzerá so štátnymi organizáciami na Slovensku? 

vyše 300 štátnych organizácií

Ako uvádzam vo svojej tabuľke (nižšie v článku), na Slovensku dnes existuje približne 330 štátnych organizácií. Do zoznamu som pritom nezaradil organizácie v pôsobnosti VÚC, miest a obcí, ani niektoré verejnoprávne inštitúcie ako sú napríklad Matica Slovenská alebo Fond výtvarných umení. V niektorých prípadoch som navyše desiatky „subjektov“ zaradil pod jedinú položku. Ako jednu organizáciu tak rátam napríklad 63 súdov v pôsobnosti štátu, 60 materských, základných a stredných škôl v pôsobnosti ministerstva vnútra alebo 47 organizácií založených Slovenskou akadémiou vied. Rozsiahlosť tohto zoznamu je napriek tomu extrémne vysoká. 

V konkrétnych číslach to vyzerá nasledovne. Štát dnes pôsobí v 62 akciových spoločnostiach. Vo väčšine z nich má 100 percentný podiel, v niektorých nižší. Štát napríklad prostredníctvom Slovenskej pošty má podiel aj v Rakúskej pošte, no len na úrovni 0,0014 percent. Spomínané akciové spoločnosti majú spolu zhruba 120 tisíc zamestnancov a ich ročné náklady predstavujú okolo 17 miliárd eur. Štát tiež pôsobí v piatich s. r. o., ktoré majú len okolo 20 zamestnancov, no ich ročné náklady predstavujú okolo štvrť miliardy eur. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite