Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Španielsku to skúšali, ale nepochodili. Ako Airbnb zvládlo koronakrízu

.filip Vačko .šimon Jeseňák .ekonomika

Množstvo ľudí začalo podnikať s krátkodobým prenájmom bytov prostredníctvom Airbnb. Koronakríza postihla aj ich. Len v Bratislave je k dispozícii na prenájom viac ako dvetisíc bytov a ďalších štyritisíc v zvyšných častiach Slovenska. Legislatíva Slovenska zatiaľ Airbnb prílišne nereguluje. V španielskom Katalánsku to skúšali, ale nedopadlo to najlepšie.

V Španielsku to skúšali, ale nepochodili. Ako Airbnb zvládlo koronakrízu SITA/AP Photo/Felipe Dana Barcelona patrí k najväčším svetovým turistickým lákadlám.

oblasť Katalánska a jeho metropola Barcelona už roky bojujú proti Airbnb. Pandémia COVID-19 však významne znížila prílev turistov do tohto španielskeho regiónu. Katalánska vláda tak svoj prístup otočila a koncom júla oficiálne schválila prenájom bývania prostredníctvom Airbnb. Katalánski politici síce Airbnb nemajú radi, no peniaze turistov potrebujú.

Ako sa s krízou COVID-19 vysporiadalo samotné Airbnb? A do akej miery bola predchádzajúca kritika katalánskych, ale aj iných politikov odsudzujúcich Airbnb opodstatnená?

airbnb sa po korone rýchlo otriaslo

Služby ubytovania boli medzi odvetviami, ktoré pandémia COVID-19 zasiahla najviac. Turisti totiž v dôsledku zatvorených hraníc mali v mnohých prípadoch fakticky zakázané využívať ich služby. Airbnb, a aj klasickým hotelovým službám, sa preto medzi februárom a marcom tohto roka prepadli tržby takmer na nulu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite