Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bratislava zvýši od januára 2020 daň z nehnuteľnosti

.redakcia .ekonomika

Vo štvrtok o tom rozhodli bratislavskí mestskí poslanci.

Bratislava zvýši od januára 2020 daň z nehnuteľnosti SITA/Alexandra Čunderlíková Primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

s procesom, ako k zvyšovaniu dani prišlo, však neboli stotožnení niektorí mestskí poslanci, ale aj veľké podniky v Bratislave ako automobilka Volkswagen či rafinéria Slovnaft. Vedeniu mesta vyčítali, že zvyšovaniu dani nepredchádzala diskusia a neexistuje ani dosahová štúdia. Primátor Matúš Vallo argumentoval, že Bratislava potrebuje peniaze, aby sa mohla rozvíjať.

Primátor Vallo vysvetlil poslancom, že k zvýšeniu dane z nehnuteľnosti je mesto nútené každodennou realitou. Tvrdí, že sa možno zdá, že ide o rýchle rozhodnutie, ale predchádzali tomu týždne diskusií na meste. Bratislava podľa jeho slov začala najprv od seba a ušetrila peniaze. Kde a koľko – to chce prezentovať v januári. „Reálna situácia je taká, že Bratislava dnes potrebuje peniaze. Môžeme si povedať, že sme všetci politici a túto nepríjemnú vec nejdeme robiť, zodpovedná vec pre hlavné mesto je však taká, že daň zvýšime,“ povedal Vallo poslancom pred hlasovaním.

Senior nad 65 rokov žijúci v byte s rozlohou 50 m2 má podľa primátora od januára zaplatiť o 97 centov navyše za mesiac. V prípade rodiny v petržalskom byte s 50 m2 zaplatí za mesiac táto rodina viac o 2,8 eura. „Oproti tomu, aké sadzby sme najprv ohlásili, vo finále sme ich znížili z bytov a domov,“ skonštatoval Vallo. Zvýšenie dane, ako tvrdí, prinesie približne 12 miliónov ročne pre mesto a 12 miliónov eur pre mestské časti. „Tých 36 miliónov eur, ktoré vyberie mesto za nasledujúce tri roky, dáme na konkrétne projekty.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite