Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zlato v Londýne zarába. Na Slovensku by nám bolo na nič, potvrdzuje to aj NBS

.tomáš Madleňák .ekonomika

Návrat slovenského zlata z Londýna sa napokon nekoná. Dával by však takýto krok vôbec zmysel? Podobné presuny uskutočnilo viacero krajín. Čo ich k tomu viedlo?

Zlato v Londýne zarába. Na Slovensku by nám bolo na nič, potvrdzuje to aj NBS Pixabay Aj iné krajiny svoje zlaté rezervy zo zahraničia sťahujú, ale nikdy nie všetky. Slovensko však iné zlato okrem 31,7 tony zlatých tehiel v Londýne nevlastní.

predseda strany Smer-SD Robert Fico do predvolebnej diskusie vniesol novú tému – navrátenie 31,7 tony zlata v hodnote približne 1,3 miliardy eur z Londýna na Slovensko. Toto zlato máme uložené v Bank of England ešte od Druhej svetovej vojny. Pred Hitlerom ho tam ukrylo Československo. Po rozdelení sa aj tieto zlaté rezervy rozdelili medzi Českú a Slovenskú republiku v pomere dva ku jednej.

Zlato má v Londýne z podobných dôvodov uložených mnoho európskych krajín. Existuje však ďalší dôvod, prečo zlato držať práve v Bank of England. Londýn je totiž miestom najväčšej svetovej zlatej burzy. 

„Až 20 % svetového obchodu so zlatom sa deje práve v Londýne“ vysvetľuje finančný analytik a manažér rizík Martin Mlynek. Uskladnené zlato si tam teda na seba zarába. Podľa NBS je súčasná miera jeho zhodnotenia na úrovni 0,33 % ročne. Za minulý rok nám toto zlato teda zarobilo 5,086 milióna eur.

Napriek tomu viaceré štáty už roky svoje zlato zo zahraničia sťahujú „domov“. V poslednej dobe tak urobilo napríklad Maďarsko či Poľsko. Robert Fico v argumentácii používa aj príklad Nemecka či Holandska. V prípade Poľska šlo tiež primárne o symbolický akt. Avšak aj poľská vláda si zabezpečila, aby v Londýne ostalo množstvo zlata, ktoré bude naďalej zarábať.

„NBS: ‚Na Slovensku by sme s daným zlatom nemohli robiť prakticky nič‘.“

Slovensko ale iné zlato, než to uložené v anglických trezoroch, nevlastní. Žiadna z krajín, ktorými si Robert Fico v argumentácii pomáha, nepreviezla „domov“ celé svoje zlaté rezervy. A dôvody, ktoré ich k presunu ich časti mohli motivovať, pre Slovensko neplatia.

prečo v Londýne zlato zarába a v Bratislave nebude

Nemecko či Holandsko podľa Mlyneka svoje zlato presúvajú v snahe posilniť význam svojej burzy na globálnom finančnom trhu. Londýn je hlavným finančným centrom pre celú Európu. Aj kvôli brexitu však môže o túto pozíciu prísť. Preto môžu mať Nemci motiváciu zlato presúvať do Frankfurtu, ktorý má ambíciu Londýn na pozícii hlavného finančného centra Európskej únie nahradiť.

Predstava, že by sa významným finančným centrom stala napríklad Bratislava, je scestná. Množstvo slovenského zlata jej žiadnu takúto váhu nedá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite