Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odpolitizujte cenu práce!

.peter Gonda .ekonomika .iný pohľad

„Musí dôjsť k ďalšiemu radikálnemu zvýšeniu minimálnej mzdy,“ znie odkaz Roberta Fica k aktuálnym návrhom na jej zvýšenie z 520 na 580 eur v budúcom roku a k jeho vlastnému návrhu na 60 percent z priemernej mzdy od roku 2021.

Odpolitizujte cenu práce! Natália Ložeková / natalialozekova.sk

mzda je cena práce, ktorá je výsledkom dohody medzi dopytujúcim zamestnávateľom a ponúkajúcim zamestnancom. Tak ako platí gravitačný zákon, platia aj zákony dopytu a ponuky. Pri vyššej cene ľudia nakupujú menej a ponúkajú viac. Inak to nie je ani po zvýšení minimálnej mzdy. Tá však zakazuje dohodnúť sa, a teda zamestnancom pracovať za nižšiu mzdu. 

Minimálna mzda prináša nielen viditeľné zvýšenie mzdy niektorých zamestnancov, ale aj menej viditeľné negatívne dôsledky, ako zníženie pracovných príležitostí a zvýšenie nezamestnanosti primárne najmenej produktívnych ľudí. Podľa ekonómov Davida Neumarka a Williama Waschera spôsobuje zvýšenie minimálnej mzdy o 10 percent pokles zamestnanosti nízko kvalifikovaných ľudí o 1 až 3 percentá. 

Čím rýchlejšie minimálna mzda rastie, čím je vyššia a vzdialenejšia tej trhovej a čím viac práceschopných ľudí zasahuje, tým výraznejšie prevažujú negatívne dôsledky nad priaznivými a tým viac sa prelievajú aj na celú ekonomiku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite