Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slováci využívajú platobné karty z roka na rok častejšie

.redakcia .ekonomika

Rastie ich počet ale aj objem vykonaných transakcií. Potvrdzujú to štatistiky Slovenskej bankovej asociácie.

Slováci využívajú platobné karty z roka na rok častejšie Keith Srakocic/AP/SITA V súčasnosti je na Slovensku len o niečo menej aktívnych platobných kariet, ako je počet obyvateľov.

ku koncu marca tohto roka počet platobných kariet dosiahol vyše 5,2 milióna kusov, pričom zrealizovaných bolo viac ako 140 miliónov transakcií v hodnote 6,2 miliardy eur. Medziročne počet kariet vzrástol o 33 606 a objem transakcií sa zvýšil o 229,1 milióna eur.

„V súčasnosti je na Slovensku len o niečo menej aktívnych platobných kariet, ako je počet obyvateľov,“ podotkol analytik Slovenskej bankovej asociácie Marcel Laznia. Podľa jeho slov Slováci využívajú platobné karty častejšie najmä pre bezpečnosť a pohodlie. 

Rozrastá sa aj počet obchodných miest, kde je ľuďom umožnené platiť kartou. „V súčasnosti je na Slovensku viac ako 56 000 platobných terminálov,“ uviedol Laznia.

Rastie záujem aj o bezkontaktné platobné karty. Ich počet medziročne vzrástol o 218 048 kusov na vyše päť miliónov. Objem nimi vykonaných transakcií medziročne stúpol o 57 miliónov eur na 1,6 miliardy eur.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite