Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Absolventi očakávajú čoraz vyššie platy, využívajú veľký dopyt

.redakcia .ekonomika

Mzdové očakávania absolventov rastú rýchlym tempom. Vyplýva to z analýzy portálu Profesia.sk. Mladí uchádzači zjavne využívajú situáciu na trhu práce, keď pri zvýšenom počte pracovných ponúk majú často nižšiu konkurenciu.

Absolventi očakávajú čoraz vyššie platy, využívajú veľký dopyt Branislav Bibel/SITA

medzi priemernými očakávaniami absolventov v roku 2018 a čerstvo doštudovanými uchádzačmi v predošlom období je rozdiel až 65 eur.

Nárast v očakávaných platoch je najvyšší za posledné roky. Priemerná predstavovaná mzda absolventov bola v minulom roku 1060 eur. Táto medziročná zmena výrazne predstihla aj minuloročný rekord, keď priemerný očakávaný plat narástol o 38 eur.

„Vďaka tomu, že počet voľných pracovných miest je stále pomerne vysoký, môžeme predpokladať, že očakávania absolventov budú rásť rýchlo aj v tomto roku. Najvyššie platové očakávania majú absolventi z troch univerzít v hlavnom meste. Prvé miesto obhájila Slovenská technická univerzita. Očakávaná mzda čerstvo doštudovaných ľudí z tejto školy narástla v porovnaní s rokom 2017 o 105 eur,“ uvádza Nikola Richterová z Profesie.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite