Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O koľko prídu mestá v prípade schválenia zákona z dielne bugárovcov?

.redakcia .ekonomika

Návrh zvýšenia nezdaniteľnej časti základu dane, ktorý chcú presadiť poslanci koaličnej strany Most-Híd, podľa primátora Bratislavy Matúša Valla regiónom, samospráve a zvlášť Bratislave bez ďalších finančných kompenzácií výrazne uškodí. Rovnako ako ďalším veľkým mestám.

O koľko prídu mestá v prípade schválenia zákona z dielne bugárovcov? SITA/Branislav Bibel

v prípade jeho prijatia bude mať naše mesto ročný výpadok z príjmov 12 miliónov eur (mesto osem miliónov a mestské časti spolu štyri milióny eur). Z pohľadu Mesta Bratislavy je to prakticky celá zimná údržba," upozornil Vallo na sociálnej sieti. Po chodníkovej novele tak ide podľa neho o ďalší koaličný zákon, ktorý hlavnému mestu „berie aj z toho mála, čo dnes má".

Poslanci koaličnej strany Most-Híd navrhujú zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane. Zvýšiť by sa mal z 19,2 násobku životného minima na 22,7 násobku. Do parlamentu predložil Béla Bugár, Irén Sárközy, Tibor Bastrnák a Peter Antal novelu zákona o dani z príjmov, ktorou sa bude Národná rada (NR) SR zaoberať na aktuálnej júnovej schôdzi.

aj na manžela/manželku

Cieľom novely je podľa poslancov zvýšiť životnú úroveň pracujúcich, na čo sa zaviazala vláda aj vo svojom programovom vyhlásení. Podľa ich slov aj Európska komisia upozornila na vysoké daňovo-odvodové zaťaženie pri zamestnancoch zarábajúcich menej ako priemernú mzdu v národnom hospodárstve. „Daňové zaťaženie zamestnancov v posledných rokoch sa dokonca zvyšuje, čo súvisí s tým, že nezdaniteľné časti základu dane rastú pomalšie, ako rastú mzdy. Výsledkom je, že daň z príjmu tvorí postupne vyššiu časť zo mzdy zamestnanca,“ tvrdia poslanci.

Najzreteľnejšie to podľa Mosta-Híd vidno pri zamestnancoch zarábajúcich minimálnu mzdu. Kým napríklad v roku 2014 neplatili žiadnu daň z príjmov, tak v roku 2019 ich daň z príjmu vychádza na 23,97 eura mesačne.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite