Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cena za euro

.peter Gonda .ekonomika .iný pohľad

Euro prežilo 20 rokov, dôvera občanov Slovenska k nemu je po 10 rokoch vysoká a v médiách prevažujú pozitívne hodnotenia oboch výročí. Pohľad na podstatu eurozóny však odhaľuje aj systémové chyby a riziká.

Cena za euro Natália Ložeková / natalialozekova.sk

chyby sa odvíjajú od eura ako nástroja hlbšej centralizácie EÚ, ktorú európski politici realizujú pod eufeministickým názvom „čoraz užšia únia“. Eurozónou vznikla menová únia európskych štátov s jednou centrálnou bankou a nekrytou menou, v ktorej majú vlády možnosť prenášať finančné záťaže na iných členov. Puto európskych politikov na takúto eurozónu determinuje zachraňovanie eura aj garancie udržania členských štátov v eurozóne. Jej fungovanie preto charakterizujú politická centralizácia a intervencionizmus.

Týka sa to osobitne podporovania morálneho hazardu. V takejto menovej únii bez reálnej hrozby defaultu jej členských štátov majú vlády motiváciu byť čiernymi pasažiermi a prenášať záťaže aj na daňovníkov iných členských krajín. Euro zvyšuje takéto motivácie o to viac, že majú garancie záchrany a pomoc od ECB.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite