Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O umení prehrávať voľby

.tomáš Němeček .ekonomika .český týždeň Tomáša Němečka

O českých voľbách do Senátu sa hovorí, že sú to druhoradé voľby. Zvlášť k druhému kolu chodia len tí, ktorých politika zaujíma a baví. Lenže niet malých volieb! Aj tie tohtoročné mali svoje pozoruhodné príbehy.

O umení prehrávať voľby Natália Ložeková / natalialozekova.sk

predsedu českých lidovcov Pavla Bělobrádka možno poznajú aj slovenskí čitatelia, pretože je inšpirujúci pre KDH. V novembri 2010 sa ujal demoralizovanej strany, ktorá po sto rokoch vypadla z parlamentu; on sám bol vtedy neznámy 33-ročný veterinárny inšpektor z východných Čiech. Podceňovaný Bělobrádek dokázal lidovcov vrátiť do snemovne aj do vlády. V rokoch 2013 – 2017 bol vicepremiérom, po minuloročných voľbách odmietol vstup do vlády trestne stíhaného Andreja Babiša. 

U politikov si Bělobrádek získal rešpekt ako človek, ktorý drží slovo, u novinárov sympatie, keď hovoril o svojej nevyliečiteľné roztrúsenej skleróze (Bělobrádek jej vinou prestal hrať futbal, viditeľne ťažko chodí a ochrnujú mu prsty). Tento rok ohlásil kandidatúru do Senátu vo svojom domovskom Náchode. Mal to byť presun z náročnej snemovne do pokojnejšej hornej komory.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite