Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z krízy sme sa nepoučili, opakujeme stále tie isté chyby

.filip Minich .ekonomika

Pred desaťročím sa prepísali dejiny. Bankrot Lehman Brothers spôsobil chaos, aký finančný svet od medzivojnových čias nevidel. Je dnes systém zachránený alebo sme len prelepili leukoplastom rozrezanú tepnu?

Z krízy sme sa nepoučili, opakujeme stále tie isté chyby MARY ALTAFFER/AP/SITA 15. september 2008 New York, USA: Z mrakodrapu, kde malo centrálu Lehman Brothers, si zamestnanci vynášajú krabice s osobnými vecami. Ich fotky sa stali symbolom začiatku krízy.

slovensko sa pripravuje na obrovský krok – vzdáme sa koruny a od nového roka zavedieme euro. Za sebou máme reformy Dzurindových vlád, ozdravenie bánk a hoci už dva roky vládne Smer s pánmi Slotom a Mečiarom, ekonomika stále slušne rastie. Nezamestnanosť láme historické minimá a mzdy začínajú výraznejšie stúpať. Píše sa september 2008 a krajinu pod Tatrami zahraničné médiá označujú za stredoeurópskeho tigra. Za oceánom, na Wall Street, sa však dejú úplne iné a oveľa väčšie veci. 

Presne v polovici septembra sa nemysliteľné stáva realitou. Hypotekárna bublina praskne. Štvrtá najväčšia americká banka Lehman Brothers cez rôzne ďalšie, nikým nekontrolované inštitúcie, napožičiavala na bývanie Američanom stovky miliárd dolárov. Problém bol, že mnohí si to nemohli dovoliť. Málo zarábajúci si stavali domy, stredná trieda si stavala vily. Keď došlo k najhoršiemu, americká vláda banku odmietla zachrániť z peňazí daňových poplatníkov. Nastal krach a reťazová reakcia sa šírila do celého sveta. Burzy začali okamžite padať a problémy ohlasovali aj nemecké a britské banky, ktoré roky zarábali špekulatívnym spôsobom a odrazu im chýbali doláre. Celý systém sa rúcal ako domino. Ekonomika počas nasledujúceho roku padla v každom štáte, ktorý Svetová obchodná organizácia sleduje.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite