Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pán Kažimír, dobré časy sa končia

.branislav Staníček .ekonomika

Ešte na konci roku 2017 prevažná časť ekonómov hovorila o synchronizovanom globálnom raste. Dnes sa však karta obrátila a ekonómovia i investori hovoria skôr o globálnom synchronizovanom poklese. Čo sa stalo?

Pán Kažimír, dobré časy sa končia Michael Probst/AP/SITA Mario Draghi, 26. júl 2018 Frankfurt nad Mohanom, Nemecko: „Pokiaľ ide o fiškálnu politiku, prebiehajúca rozsiahla expanzia si vyžaduje obnovu fiškálnych rezerv. Je to dôležité najmä v krajinách, kde vládny dlh zostáva vysoký.“

investori, no i politici, vrátane slovenského ministra financií Petra Kažimíra, vstupovali do roku 2018 plní nadšenia a očakávaní silného ekonomického rastu: „Môžeme oznámiť, že nás čakajú tri najlepšie roky za posledných desať rokov z hľadiska kontinuálneho rastu, pretože potvrdzujeme jednoznačne, že ekonomický rast bude v roku 2018 nad štyri percentá,“ povedal vo februári minister financií.

No len pár dní po vyhlásení ministra Kažimíra sa pokojné vody finančných trhov prebudili z letargie a minikrach pripomenul krehkosť globálnej ekonomiky a takisto skutočnosť, že sa nachádzame na konci cyklu ekonomického rastu, ktorý sa začal na jar 2009 a mali by sme sa pripraviť na finančnú krízu a recesiu. Od zimy sa finančná nestabilita trhov a globálne problémy len nahromadili. Európska komisia i Európska centrálna banka znížili odhad rastu krajín EÚ i eurozóny. 

„Dôvodom na obavy je, paradoxne, nízka úroveň nezamestnanosti.“

Medzinárodný menový fond znížil odhad celosvetového rastu. A rozpočtový úrad amerického kongresu znížil odhad rastu USA na rok 2019. Ceny komodít, ktoré sú dobrým indikátorom nálady investorov, napríklad meď, klesajú. Čínska burza sa prepadla o 20 percent a po kríze v Argentíne sa nestabilita presunula do Turecka a Južnej Afriky. Stabilita globálneho systému je narušená aj obchodnou vojnou a nejasným geopolitickým postojom USA voči spojencom. Čo sa vlastne deje a prečo politici nedokázali odhadnúť krehkosť ekonomiky? 

najlepšie roky rastu?

V prvom rade treba povedať, že svetová ekonomika rástla, s malými turbulenciami, nepretržite od jari 2009, a to najmä vďaka podpore centrálnych bánk, ktoré znížili úrokové sadzby prakticky na nulu a okrem toho začali v rámci takzvanej nekonvenčnej menovej politiky aj priame nákupy dlhopisov krajín a firiem. Tieto dve opatrenia menovej politiky znížili tlak na verejné financie a dlhovú službu a vytvorili predpoklad na rast, ozdravné opatrenia a reformy fiškálnych politík. No desať rokov po kríze takmer všetky krajiny eurozóny zvýšili svoje dlhové zaťaženie. 

Je to aj prípad Slovenska, ktorého dlh stúpol z úrovne 28,5 percenta HDP v decembri 2008 na 50,9 percenta v apríli 2018. V júni šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi s poľutovaním konštatoval, že ho mrzí, že krajiny eurozóny nevynaložili viac úsilia na štrukturálne reformy a fiškálnu konsolidáciu počas posledných rokov rastu a obdobia nízkych úrokov, pretože sa tým umenšujú možnosti fiškálnych opatrení, keď príde recesia. Jednoducho povedané, teraz bolo treba šetriť a konsolidovať rozpočet, aby mohli vlády podporiť ekonomiku v čase budúceho poklesu ekonomiky a recesie.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite