Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na prahu novej éry?

.tomáš Klvaňa .ekonomika

Trumpova obchodná politika vykazuje všetky charakteristiky jeho doterajšieho spôsobu správania: Nedostatok strategického myslenia, impulzívnosť a chaos. Aj v prípade ciel.

Na prahu novej éry? 8. marec 2018 Washington, USA: Donald Trump podpisom dokumentu uvalil clá na dovoz ocele a hliníka z Európskej únie, Kanady a Mexika.

trumpovi poradcovia a ministri sú nejednotní. Informačné úniky zvnútra tímu svedčia predovšetkým o tom, ako ním jeho poradcovia v skutočnosti pohŕdajú. Nakoniec sa však ukazuje, že na týchto položkách záleží čoraz menej.

Trump má stabilnú podporu voličov oscilujúcu okolo 40 percent respondentov. V médiách, ktoré sú proti nemu väčšinovo kritické až hysterické, má podporu vplyvných organizácií – Fox News Channel a Breitbart News, ktoré za ním stoja z komerčných aj ideologických dôvodov, a nech urobí hocičo, sú ochotné „spinovať“ v prezidentov prospech. Podľa americkej ústavy medzinárodný obchod normálne reguluje Kongres. Prezident uvalil clá vo výške 25 percent na dovoz ocele a 10 percent na dovoz hliníka z Európskej únie, Kanady a Mexika. Odôvodnil to národne bezpečnostnými ohľadmi, čo mu umožňuje zákon z roku 1962, z obdobia najväčšieho napätia medzi superveľmocami na vrchole studenej vojny, keď bol svet naozaj len krok od jadrovej katastrofy. 

Tento zákon sa v minulosti väčšinou využíval len na reguláciu dovozu ropy, a to z dobrého dôvodu. V pravidlách Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorej sú Spojené štáty ešte stále členom, existuje národne bezpečnostná výnimka, podľa ktorej môžu členské štáty jednostranne a na obmedzený čas zvýšiť clá (druhou výnimkou je náhly prudký nárast importu tovaru či komodity).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite