Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.nepriame efekty: #Metoo? Určite nie v platoch

.richard Kališ .ekonomika

Ak by mali ženy na Slovensku v priemere rovnaký plat ako muži, svoju prvú mzdu by dostali až v marci. #Metoo sa stalo symbolom rovnoprávnosti pohlaví, ktorý na pracovný a finančný trh zatiaľ nedorazil.

.nepriame efekty: #Metoo? Určite nie v platoch Francisco Seco/AP/SITA 8. marec 2018, Madrid, Španielsko: Protest na Sol square počas Medzinárodného dňa žien. V celej krajine sa konali desiatky pretostov proti mzdovým rozdielom a rodovému násiliu.

desiatky tisíc amerických žien pochodovali na začiatku minulého storočia new-yorskými ulicami. Požiadavky boli zdanlivo jednoduché: lepšie pracovné podmienky a vyššie mzdy. Výročím momentu sa stal 8.marec – Medzinárodný deň žien. Tento dátum je síce historický presný ale naprieč krajinami by sme našli vhodnejšie dni kedy, osláviť rovnoprávne pracovné postavenie. Deň, keď ženy dostanú prvý krát za svoju prácu zaplatené. Napríklad na Slovensku by to bol 22.február. V lepšom Luxembursku ženy v porovnaní s mužmi pracujú zadarmo „len“ prvý týždeň. Naopak najhoršie na tom je Estónka, ktorej zárobok plynie až od sedemdesiateho pracovného dňa. Ten na Slovensku pripadá na polovicu apríla.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite