Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Múdrosť neokonzervatívcov

.dalibor Roháč .ekonomika .komentár týždňa

Po irackej vojne nie je populárne obhajovať neokonzervatívcov z éry prezidenta Busha. V jednej dôležitej veci však mala táto skupina pravdu – na rozdiel od ich následníkov z okolia Obamu i Trumpa.

Múdrosť neokonzervatívcov Natália Ložeková / natalialozekova.sk

„Neocons“ mali pravdu v tom, že medzinárodná bezpečnosť a poriadok vo svete kriticky závisia od povahy politických režimov, ktoré ho obývajú. Cynickí zahraničnopolitickí realisti aj naivní liberálni multilateralisti sa mýlia, keď vidia štáty ako jednoliatych aktérov, vedených rovnakými motiváciami (napríklad maximalizovaním moci). V skutočnosti sa myslenie tvorcov zahraničnej politiky v rôznych režimoch dramaticky líši. Dohody a spolupráca medzi liberálnymi demokraciami sú čosi celkom iné než snaha dospieť k tolerovateľnému spolužitiu s vládami v Teheráne či Pchjongjangu.

Obamova zahraničná politika bola vedená predstavou, že ak si rozumní ľudia sadnú za rokovací stôl, musia byť schopní nájsť riešenia prijateľné pre všetkých. Medzi „rozumnými ľuďmi“ z rôznych politických režimov však existuje obrovská asymetria. Zahraničnopolické rozhodnutia demokraticky zvolených politikov sú predmetom domácej diskusie a kritiky. Veľké záväzky zvyčajne odrážajú širší spoločenský konsenzus a nemenia sa zo dňa na deň. Autokrati však urobia čokoľvek, čo posilní ich moc, a to bez akejkoľvek domácej kontroly. Hodnota ich sľubov demokratickému zahraničiu je tak podstatne nižšia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite