Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Okrádajú nás digitálni giganti?

.dalibor Roháč .ekonomika .iný pohľad

Podľa Európskej komisie a vlád krajín ako Taliansko, Francúzsko, Španielsko či Nemecko trpí Európska únia nerovnomerným výberom daní. Naozaj?

Okrádajú nás digitálni giganti? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

problém má byť spôsobený schopnosťou digitálnych spoločností „optimalizovať” svoju daňovú záťaž. Je to o to jednoduchšie, o čo menej hmatateľná je samotná firemná aktivita. Čoraz viac transakcií prebieha na internete mimo bezprostredného dosahu finančných úradov a s použitím ťažko oceniteľných aktív. Čím horšie pozorovateľný je takýto obchod, tým horšie ho štáty vedia zdaňovať. Podľa Komisie neschopnosť riešiť vzniknutú situáciu „povedie k rastúcemu vyhýbaniu sa daniam, nižším daňovým príjmom pre verejné rozpočty a k dopadom na sociálnu férovosť prostredníctvom erózie výdajov na sociálne veci. A tiež k destabilizácii férovej obchodnej súťaže.“

Komisia spolu s desiatimi ministrami financií navrhuje tri možné riešenia: „vyrovnávaciu“ daň, uvalenú na obrat digitálnych spoločností, zrážkovú daň na digitálne transakcie a špeciálnu daň z online platieb. V praxi to pritom môže znamenať zvýšenie daňovej záťaže pre najdynamickejší a najproduktívnejší sektor európskeho hospodárstva – a to v čase, keď je dobudovanie spoločného digitálneho trhu jednou z europriorít.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite