Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slnko a reforma eurozóny

.ján Tóth .ekonomika .iný pohľad

Minulý týždeň som sa zúčastnil na diskusii o budúcnosti eurozóny. Zástupca Európskej komisie čestne vyhlásil, že eurodom bol postavený bez strechy. A v kríze sa to ukázalo. Dnes preto treba strechu dobudovať.

Slnko a reforma eurozóny Natália Ložeková / natalialozekova.sk

otázkou je, akú strechu postaviť. Na stole sú dva návrhy, návrh Komisie a spoločný návrh známych nemeckých a francúzskych ekonómov. Osobne sa mi viac pozdáva ten druhý. Návrh EK sa nevenuje dostatočne tej najdôležitejšej veci – ako zmeniť pravidlá tak, aby v dobrých časoch znamenali väčšiu disciplínu k dlhodobo udržateľným verejným financiám (kombináciou znižovania deficitov a zvyšovania dlhodobého rastu štrukturálnymi reformami), a naopak, aby v ťažkých časoch dovolili viac stimulovať ekonomiku. 

Návrh ide skôr byrokratickým smerom ustanovenia európskeho menového fondu a postu ministra financií. Hlavným dlhodobým problémom je pritom nedostatočná flexibilita (čítaj zreformovanie) ekonomík, ktoré sú v eurozóne príliš rozdielne. Ak totiž chcú mať rozdielne ekonomiky rovnakú menu, musia sa vedieť prispôsobiť cez iný ako kurzový kanál. Inak pôjde o menu, ktorá bude pre niektorú krajinu príliš silná a udusí v nej rast.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite