Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.nepriame efekty: Big Mac a brexit

.richard Kališ .ekonomika

Obľúbený Big Mac je už druhý rok po sebe lacnejší vo Veľkej Británii ako v Európskej únii. Slabá libra znižuje životnú úroveň na ostrovoch, prestala reagovať na vývoj domácej ekonomiky, ale reaguje skôr na rokovania o brexite.

.nepriame efekty: Big Mac a brexit McDonald's/AP/sita Kým v rámci eurozóny by ste si kúpili Big Mac v priemere za 3,95 eura, v Británii by vás stal len 3,6 eura.

ak ešte existuje niekto, kto stále verí v prozreteľnosť rozhodnutia Británie opustiť Úniu, musí dostať práve januárovým Big Mac Indexom posledné výchovné zaucho. Takmer deväťpercentné podhodnotenie libry voči euru je zatiaľ najnižšou hodnotou od toho nešťastného rozhodnutia v júni 2016. Brexit tak možno vysvetliť jedine neúnosným letným počasím na ostrovoch.  

Big Mac Index je ukazovateľom ekonomického týždenníka The Economist a zachytáva takzvanú paritu kúpnej sily. Hovorí o tom, že výmenné kurzy národných mien by sa mali vyvíjať tak, aby sa cena tovarov a služieb v rôznych menách nemenila. Namiesto všeobecného koša tovarov však Economist používa typický pokrm siete fastfoodov. Big Mac by mal v podobných krajinách vďaka rovnakým ingredienciám a postupom prípravy stáť rovnako.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite