Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako reštartovať Západ

.dalibor Roháč .ekonomika .komentár týždňa

Nie je to o ekonomike – tak znie refrén politológov skúmajúcich populistickú politiku. A dáta dokazujú, že podpora pre populistov sa láme na otázkach identity a kultúry.

Ako reštartovať Západ Natália Ložeková / natalialozekova.sk

čo znamená byť Američan alebo Francúz? Kto do tejto definície spadá a kto nie? Je „naša“ kultúra v ohrození cudzincami či vykorenenými globálnymi elitami? Takéto otázky si kladieme v čase, keď sa hospodárstvo vinou pomalého rastu zdá hrou s nulovým súčtom a isté časti obyvateľstva majú dojem, že sú z rastúcej prosperity akosi vylúčené.

„Väčšina z tých, ktorí podľahli zvodom populizmu, neašpiruje na to byť Billom Gatesom či Elonom Muskom – chce len slušný plat a aké-také istoty.“

Je pravda, že Západ už zažil podstatne dynamickejšie časy. Ani v úspešných škandinávskych ekonomikách či v Rakúsku sa reálne príjmy ešte úplne nespamätali z krízy roku 2008. V Spojených štátoch, kde bolo hospodárske oživenie silnejšie, zasa bezprecedentné počty ľudí opúšťajú pracovnú silu a úmrtnosť nižšie vzdelaných od začiatku tisícročia rastie. Všeobecnejšie – sanácia bankového sektora v Amerika, záchrana Grécka či životné náklady v najbohatších mestách sveta prispievajú k dojmu, že ekonomická hra je nastavená v prospech úzkej elity a v neprospech „obyčajného človeka“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite