Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť rokov svetového úspechu

.ján Tóth .ekonomika .iný pohľad

Predminulý týždeň sa konala konferencia MMF, zameraná na náš región, s priliehavým názvom: Ako znova zrýchliť dobiehanie životnej úrovne. Naše tempo rastu totiž spadlo od prepuknutia krízy o polovicu.

Päť rokov svetového úspechu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

čaká náš objektívne ťažšie obdobie, keď nízko visiace ovocie je už zväčša pozbierané. Budeme potrebovať reformy verzie 2.0. Tie sú náročnejšie a vyžadujú lepšie fungujúce inštitúcie. A práve v týchto dňoch zažíva jedna dôležitá inštitúcia svoje piate výročie. Je to nezávislá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá vyvíja tlak, aby sa krajina neúmerne nezadĺžila a politici nám nemohli klamať. Jednoducho, aby sme neskončili ako Grécko. 

Za krátky čas urobila RRZ obrovský pokrok. Podľa nedávnej štúdie OECD sa dostala medzi svetových lídrov z USA (40 rokov fungovania) a Veľkej Británie (20 rokov). V Európe patríme do prvej trojky, spolu s Veľkou Britániou a Holandskom (70 rokov). Ako je to možné?

Jednoducho. Politici umožnili autorom dlhovej brzdy Ľudovi Ódorovi a Mišovi Horváthovi dostať sa do vedenia nezávislej inštitúcie, a tí si k sebe zobrali to najlepšie, čo bolo dostupné, teda analytický „gang“ z Inštitútu finančnej politiky (IFP) v zložení Novysedlák, Bugyi a Porubský.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite