Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Donald Trump, kráľ trolov

.dalibor Roháč .ekonomika .iný pohľad

Oxfordský filozof Isaiah Berlin v jednej zo svojich esejí rozdelil ľudí medzi „ježkov“ a „líšky“. Taká líška, na jednej strane, vie veľa vecí. Ježko vie, naopak, len jednu, zato veľkú vec.

Donald Trump, kráľ trolov Natália Ložeková / natalialozekova.sk

z tejto klasifikácie vychádza Trump ako ježko. Jeho veľká vec je trolovanie. Trolovaním sa zvyčajne chápe zámerné zverejňovanie urážlivých alebo provokatívnych myšlienok s cieľom niekoho nahnevať či vyvolať pobúrenú reakciu. A to Trump vie. Jeho cieľová skupina je „liberálna Amerika“.

Trump netroluje samoúčelne. Jeho schopnosť spoľahlivo vytáčať isté skupiny ľudí je kľúčom k jeho popularite medzi rurálnymi, chudobnejšími a horšie vzdelanými Američanmi. No Trump v tom pokračuje aj v prezidentskom úrade.

Príkladom bolo oznámenie o odstúpení Spojených štátov od Parížskej dohody o klimatickej zmene. Z hľadiska verejnej politiky odchod až tak veľa neznamená. Spojené štáty formálne dohodu opustia až ku koncu roka 2020. Samotná dohoda nebola vynútiteľná a nezväzovala teda ruky prípadnej Trumpovej snahe uvoľniť environmentálne regulácie v Spojených štátoch – nehovoriac o tom, že krajina úspešne znižuje svoje emisie nezávisle od existujúcich klimatických dohôd.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite