Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mýtus národného štátu

.dalibor Roháč .ekonomika .komentár týždňa

Obskúrny Ted Malloch, ktorý sa po zvolení Trumpa samopasoval do pozície veľvyslanca pri EÚ, nedávno v Bruseli vysvetľoval, že éra americkej podpory pre európsky projekt sa skončila.

Mýtus národného štátu Natália Ložeková / natalialozekova.sk

spojené štáty budú vraj tlačiť na návrat Európy k decentralizovanému systému národných štátov. Reči samozvaného veľvyslanca, ktorý o sebe tvrdil aj to, že bol nominovaný na cenu Emmy (nebol), bol profesorom na Oxforde (raz tam učil jeden predmet ako externista), a dostal od kráľovnej Alžbety rytiersky titul (nedostal), by nestáli za hlbšiu úvahu. S jeho pohľadom na Európu však súhlasí väčšina pravičiarov v anglicky hovoriacom svete.

Národný štát je pre nich prirodzenou, historicky overenou jednotkou politického života a jediným miestom, v ktorom môže fungovať demokracia. Integrácia do nadnárodného federálneho systému, ktorá oslabuje schopnosť národných politikov voľne sa rozhodovať, preto musí byť z definície škodlivá.

Čo však Briti a Američania nevidia, je to, že „národný štát“ znamená niečo celkom iné v prípade Spojených štátov či Spojeného kráľovstva než v prípade kontinentálnych štátov Európy. Spojené štáty sa vyvinuli z federácie voľne združených kolónií, prešli pomalým a v istých momentoch násilným procesom konsolidácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite