Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dvadsať prikázaní pre Trumpov svet

.filip Olšovský .ekonomika .knižnica

Po zvolení Donalda Trumpa prišlo na všetky možné reakcie a fejsbúkové statusy. Jeden taký napísal aj Timothy Snyder. Na rozdiel od väčšiny ostatných však nezostal len pri ňom.

základ jeho novej knihy vraj vznikol v lietadle – 15. novembra minulého roka Timothy Snyder počas cesty spísal fejsbúkový status, ktorým reagoval na výsledok amerických volieb. Neskôr status rozviedol na dvadsať rád, ako sa v zmenených časoch zachovať čo najlepšie a zabrániť nástupu tyranie. Koncom roka sa potom rozhodol, že body rozpracuje do samostatných minikapitol a vydá ich ako krátku príručku ponaučení z dvadsiateho storočia. Je málo historikov, ktorí by boli schopní celé toto obdobie scvrknúť do niekoľkých bodov a dejinných udalostí, na ktorých by ilustrovali paralely s dneškom. No Timothy Snyder je nepochybne jedným z nich. Ak nie aj tým úplne najlepším.

To, že má talent vystihnúť komplexné témy príťažlivým a zrozumiteľným jazykom, dokazuje Snyder už niekoľko rokov. Minimálne od vydania Krvavého územia, jeho vyše päťstostranového opusu o európskych dejinách v období medzi Hitlerom a Stalinom. Z amerického historika ideí sa začiatkom desaťročia razom stal jedným z najoslovovanejších expertov na históriu starého kontinentu. Snyder chodil po konferenciách, písal komentáre do novín a pokračoval v odhaľovaní historických paralel, do ktorých sa Európanom príliš nechcelo. V roku 2015 nadviazal na Krvavé územia ďalšou historickou knihou Čierna zem, v ktorej sa venoval holokaustu. Po dvoch rokoch prichádza s novinkou O tyranii, ktorá sa od svojich predchodkýň výrazne líši. Nie iba rozsahom, ktorý aj pri štedrom zalomení len s námahou vydá na sto strán. Najvýraznejšou zmenou je fakt, že Snyder azda prvýkrát vo svojej tvorbe cieli v prvom rade na amerického čitateľa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite