Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo prinesie Európe brexit?

.dalibor Roháč .ekonomika .komentár týždňa

Včera poslala Theresa May Donaldovi Tuskovi list, v ktorom mu oznámila, že Spojené kráľovstvo odchádza z EÚ. Tým sa začínajú rokovania o britskom odchode.

Čo prinesie Európe brexit? ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

britským euroskeptikom sa konečne plní ich veľká túžba. Ale veci nejdú podľa predreferendových sľubov. Euroskeptici napríklad tvrdili, že brexit v žiadnom prípade nepoškodí obchodné vzťahy s kontinentom. „Absolútne nikto nehovorí o tom, že by sa malo ohroziť naše členstvo v spoločnom (európskom) trhu,“ dušoval sa pred plebiscitom konzervatívny europoslanec Daniel Hannan. V dačo také dnes nedúfa nik. Existuje, samozrejme, nádej, že si Spojené kráľovstvo zaistí aspoň taký prístup na európske trhy, aký dáva Kanade jej obchodná dohoda s EÚ. Vyjednať to však trvalo päť rokov – a od roku 2014 prebieha jej schvaľovanie.

Na zachovanie členstva v spoločnom trhu, tak ako sa z neho tešia Švajčiarsko či Nórsko, by sa však britskí konzervatívci museli vzdať svojej dnešnej posadnutosti európskou migráciou. Voľný pohyb osôb nie je nikde v EÚ takou kontroverznou záležitosťou ako v Spojenom kráľovstve. Môžu si však zato sami. Sloboda pohybu nie je bezpodmienečná. Britská vláda na rozdiel od „starých“ členov EÚ neuplatňovala prechodné obdobie, ktoré by obmedzilo prístup Východoeurópanov na pracovný trh. Prístup úradov k registrácii európskych migrantov či sociálnej pomoci je tiež laxnejší než v iných členských krajinách, ktoré vynucujú povinnosť preukázať zamestnanie alebo finančnú sebestačnosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite