Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Potrebe gastarbeitrov sa nevyhneme

.lukáš Krivošík .ekonomika

Na Slovensku pôsobiace firmy sa sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Jedným z núkajúcich sa riešení je väčšie otvorenie trhu práce pracovníkom z Ukrajiny, Srbska či Vietnamu. No politici o tom zatiaľ nechcú veľmi počuť.

richard Sulík spôsobil článkom, ktorý vyšiel na spravodajskom portáli Aktuality.sk, medzi slovenskými ekonómami búrku nevôle. Podľa neho bude SaS proti importu lacných pracovných síl z mimoúnijného zahraničia (v prípade štátov EÚ zase liberáli nechcú dovoz práce proaktívne podporovať). Na sociálnych sieťach to viedlo k zaujímavým polemikám – od témy, či je predseda SaS ešte vôbec ekonomický liberál až po otázku, či „Východniari“ v Bratislave stláčajú mzdy starých „Prešporákov“.

Politici dovoz pracovných síl nepodporujú, lebo cítia, že si to neprajú ani občania. Do ich perspektívy sa dá ľahko vcítiť. Aj napriek zníženiu nezamestnanosti na 8,8 percenta ide stále ešte o veľmi vysoké číslo. Navyše, Prešovský, Košický a Banskobystrický kraj sa stále nachádzajú s nezamestnanosťou na úrovni 13-14 percent. Sú teda regióny, kde boom záujmu o zamestnancov zatiaľ nepocítili. Navyše, aj mzdy tých, čo u nás prácu majú, tvoria dlhodobo len zlomok miezd kolegov, vykonávajúcich tú istú prácu v západnej Európe. A ľudia sa boja, že ak štát teraz dovolí firmám navoziť si zamestnancov z Ukrajiny, platy na Slovensku neporastú na západnú úroveň nikdy. V médiách zatiaľ vychádzajú moralizujúce články, podsúvajúce, že Slováci sú príliš pohodlní sťahovať sa v rámci krajiny za prácou. No sotva niekedy niekto kritizoval podnikateľov, že nedokážu svoje firmy manažovať tak, aby zamestnancom dali mzdy bežné v podobných odvetviach na Západe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite