Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prichádza Athéna++

.ján Oravec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Zo súčasného vzdelávacieho systému na Slovensku sme nešťastní úplne všetci. Učitelia sú frustrovaní z nízkych platov a celkove nedostatočného zázemia, ktoré má na svedomí štát. Rodičia so znepokojením sledujú postupne klesajúcu kvalitu vzdelávania ich detí, o čom svedčia podpriemerné výsledky našich

Prichádza Athéna++ Natália Ložeková / natalialozekova.sk

prečo potom k žiadnej podstatnej zmene už roky neprichádza?

Jednoducho preto, že existuje takmer vákuum, pokiaľ ide o konkrétnu predstavu o tom, čo v skutočnosti treba urobiť a a ako presne sa má vzdelávací systém zmeniť. Učiteľské odbory, politické strany, podnikatelia, mimovládne organizácie, rôzni odborníci, všetci svorne prezentujú razantnú kritiku, aj keď každý zo svojho pohľadu. Okrem toho však majú spoločné ešte jedno: nemajú žiadny konkrétny reformný plán na zmenu, resp. aspoň doteraz nikto podobný plán nepredložil.

To však už neplatí. Spolu s tímom analytikov Nadácie F. A. Hayeka sme posledné dva roky v tichosti usilovne pracovali na novej vízii slovenského základného a stredného školstva. Nešlo o nijaké náhle „vnuknutie” ani z ničoho nič prebudený záujem. Ide o logické pokračovanie už viac než dvadsať rokov trvajúceho dialógu s učiteľmi, pre ktorý vytvárame systémovo priestor. Začiatkom februára sme náš návrh sprístupnili na posúdenie širokej verejnosti. V nasledujúcich mesiacoch ho budeme predstavovať zástupcom vlády, parlamentu, jednotlivým politickým stranám, stavovským organizáciám, médiám. Pri všetkej skromnosti treba konštatovať, že ide o prvý komplexný návrh a v tejto chvíli nikto na Slovensku nedisponuje ničím podobným.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite