Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marián Leško: Čo je napísané v spise Gorila (archívny článok)

.marián Leško .slovensko .týždeň doma

Keď Marek Gajdoš, šéf vyšetrovacieho tímu v kauze Gorila, oznámil, že nielen ako hlavný vyšetrovateľ prípadu, ale aj ako policajt končí, jeho vyhlásenie ohrialo päť rokov starý škandál, ktorý akoby nemal konca.

Marián Leško: Čo je napísané v spise Gorila (archívny článok) DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA Robert Fico na už zľudovenej fotografii pri oslavách volebného víťazstva v roku 2012. V rukách drží fľašu Coca-coly, ktorú, podľa spisu Gorila,pil aj v konšpiračnom byte na Vazovovej.

keďže sa k prípadu znovu vyjadrili politici všetkých strán a hnutí, nemohol sa tomu vyhnúť ani predseda Smeru-SD. Robert Fico opäť zopakoval len to, čo už verejnosť počúva dlhých päť rokov. Vraj otázka, či bol v byte na Vazovovej ulici, ako sa píše v spise Gorila, je úplne irelevantná: „Ja som bol v čase Gorily a druhej Dzurindovej vlády v opozícii a keby sa aj ukázalo, že to, čo je tam napísané, je pravda, povedzte, čo je tam také napísané? Povedal na mňa niekto, že som niečo ukradol, zobral nejaký úplatok? Tam sú iné mená, iné peniaze.“

Povedať, že sa premiér spolieha na krátku pamäť svojich spoluobčanov, by nebolo celkom výstižné, lebo Robert Fico to isté vyhlasoval už v čase, keď spis visel na webe ešte len krátko. Vtedy neustále dookola opakoval otázku: „Ak by aj ten spis bol pravdivý, diskvalifikuje ma v ňom niečo?“ A potom si niekedy aj sám na ňu odpovedal, že pitie koly nie je trestný čin.

Premiér sa tak od prevalenia kauzy až doteraz drží verzie, že „aj keby sa ukázalo, že to, čo je tam napísané, je pravda“, tak obsah spisu ho vonkoncom nediskvalifikuje. Nezostáva nám nič iné, len sa pozrieť bližšie na to, čo je v spise Gorila napísané o Ficovi a Smere.

keby to bola pravda

V spise je napísané, prečo sa Penta angažuje v politike. „Najväčším motívom je Smer, ktorý vypaľuje už v opozícii (čo bude, keď sa dostane do vlády?).“ V spise sa hovorí, že Fico a Flašík požadovali „za zrušenie tlačovej konferencie o privatizácii Paroplynového cyklu províziu“.

Keby to, čo je tam napísané, bola pravda, vzniklo by podozrenie, že osoby, ktoré vypaľovali už v opozícii a požadovali za zrušenie tlačovky províziu, sa mohli dopustiť trestného činu vydierania. Podľa Trestného zákona sa ho totiž dopustí ten, kto pod hrozbou ťažkej ujmy iného núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel. Trestom za takýto čin je odňatie slobody na dva roky až šesť rokov.

V spise je napísané, že osobný tajomník predsedu Smeru mal komunikovať Ficovi otázku, ako to dopadlo so spoločnosťou, ktorú vlastnia mestá Banská Bystrica, Zvolen a ďalšie obce. Či sprostredkovateľ „to doriešil a v akom rozsahu (sumu).“ Tajomník mal potom Ficovu odpoveď oznámiť telefonicky. Tajomník súhlasil a dodal, že „oznámi napríklad len 40 dkg salámy“. V spise je aj vysvetlenie: ide o preverenie, či sprostredkúvajúca osoba „odovzdala Ficovi sumu v takej výške, ako deklarovala“. Podľa spisu „40 dkg salámy = 40 mil. Sk“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite