Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ľudia ani netušia, akí sú liberálni

.lukáš Krivošík .ekonomika .týždeň v ekonomike

Myslí si, že súčasná populistická vlna v mnohých ohľadoch neohrozuje ani tak slobodnú spoločnosť, ako rôzne štruktúry, ktoré nám zasahujú do života. Verí, že v dlhodobej perspektíve sa veci budú uberať k lepšiemu. Nemecký ekonóm Jörg Guido Hülsmann.

Ľudia ani netušia, akí sú liberálni Boris Németh

vo svetových médiách sa veľa diskutuje, či nezažívame koniec globalizácie. Donald Trump oživil protekcionizmus, Briti hlasovali za vystúpenie z EÚ, lebo im prekážal slobodný pohyb pracovných síl, nacionalizmus je na vzostupe, ľudia odmietajú dohodu o voľnom obchode s Amerikou a liberálne ekonomické reformy ustali. Vy ste liberálny ekonóm, ktorý by rád videl revolučné zmeny v oblasti peňazí, no nie sú dnes ekonomickí liberáli skôr v defenzíve? Nie je na programe dňa skôr obrana dosiahnutého?

Mnohé z tých tendencií v skutočnosti nie sú namierené proti trhom, ale proti hlbokým vládnym zásahom do ekonomiky a proti poručníkovaniu ľudí zo strany rôznych centrálnych inštitúcií. Spomenuli ste, že ľudia sa búria napríklad proti zmluve o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP). No to práveže nie je dohoda o slobodnom obchode. Je to vo svojej podstate hlboko intervencionistický kšeft, ktorý jednu skupinu uprednostňuje pred inou, a to všetko za chrbtom širokej verejnosti. Na to nemusíte byť nobelovský ekonóm, aby ste vycítili, že sa deje niečo nečisté a logicky sa postavíte proti tomu.

čo odpor proti migrácii?

To opäť nemá nič spoločné so slobodným trhom. V slobodnej spoločnosti by ste mali mať poriadok, ktorý je založený na vlastníckych právach. Pozemky, cesty či letiská by boli vlastnené buď súkromnými osobami alebo miestnymi komunitami a tie by rozhodovali o tom, kto tam smie vstúpiť, či kto ich môže využívať. Dnes žijeme v systéme, kde vláda buď zatvorí hranice pre všetkých, alebo ich pre všetkých otvorí a domáce obyvateľstvo musí znášať náklady takého kroku.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite