Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priemerná mzda na Slovensku vlani zaznamenala najvyšší rast za posledných 20 rokov

.sita .ekonomika

Reálne mzdy zostali naďalej v poklese, jeho tempo sa však stlmilo.

Priemerná mzda na Slovensku vlani zaznamenala najvyšší rast za posledných 20 rokov unsplash/ozkan guner

priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR dosiahla v minulom roku 1 430 eur. Medziročne sa zvýšila o 9,7 %, tempo jej rastu sa oproti roku 2022 zrýchlilo o dva percentuálne body. Medziročný rast bol tak najvyšší od roku 2004. Reálne mzdy zostali v poklese, ktorý sa však utlmil na 0,7 %. V roku 2022 sa mzdy reálne znehodnotili až o 4,5 %, čo bol najprudší prepad za posledných 22 rokov. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Priemerné zárobky medziročne nominálne vzrástli vo všetkých 19 sledovaných odvetviach ekonomiky. Tempu inflácie však nedokázalo odolať stále ešte desať z nich. Reálne mzdy za celý minulý rok sa najviac znížili pracujúcim v umení, zábave a rekreácii, a to o 3,6 %. Naopak, najviac medziročne vzrástli reálne mzdy v činnostiach v oblasti nehnuteľností, o 3,2 %. Priemysel, ako najväčší zamestnávateľ, vykázal rast miezd medziročne o 10,1 % na 1 511 eur, reálne však mzdy mierne klesli o 0,4 %.

Aj v minulom roku, podobne ako v predošlých rokoch, bola priemerná mzda nad celoslovenským priemerom iba v Bratislavskom kraji, kde dosiahla 1 751 eur. Vo všetkých ôsmich krajoch priemerný hrubý zárobok medziročne vzrástol. 

Súčasne mzdu vyššiu ako 1 300 eur na celoročnej úrovni zaznamenali až štyri kraje, a to Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky a Košický. Rok predtým to bol len región okolo hlavného mesta. Prešovský kraj však stále zostáva regiónom s najnižšou priemernou mzdou v SR na úrovni 1 111 eur. Reálne mzdy klesli v siedmich krajoch, najviac v Košickom, a to o 2,6 %. Len v Nitrianskom kraji zostala reálna mzda nezmenená.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite