Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Predčasné starobné dôchodky — toto bude drahé

.dáta bez pátosu .ekonomika

V januári 2022 boli výdavky na predčasné starobné dôchodky 7 miliónov eur. V januári 2024 to bolo 24 miliónov eur. Pôjde to rýchlo a skončí to na 70 miliónoch mesačne.

Dáta bez pátosu: Predčasné starobné dôchodky — toto bude drahé

je užitočné si povedať pravdu, že:

  • zrovna teraz potrebuje Slovensko, náš priemysel a služby každú pracovitú ruku
  • zrovna teraz odchádza do predčasného dôchodku rekordné množstvo seniorov

Je to presne opak toho, čo by sme pri konsolidácii štátnych financií potrebovali:

  • zvýšené odvody od pracujúcich ľudí a od ich zamestnávateľov
  • konsolidáciu výdavkov Sociálnej poisťovne

V grafe vidno, že len v januári 2024 spracovala a dôchodok vymerala Sociálna poisťovňa 5 tisíc dôchodcom. Nie invalidom, nie úplne neschopným, práve naopak. Je to 5 krát toľko ako v minulom roku — čo bol normálny rok. Je to aj o 4 tisíc viac ako je priemerný mesačný počet.

Za celý rok 2022 bol predčasný dôchodok priznaný 13 tisíc seniorom. Za celý rok 2023 to bolo 18 tisíc priznaných dôchodkov.

V roku 2023 ale požiadalo o vymeranie a tiež priznanie predčasného dôchodku takmer 50 tisíc seniorov. Už 15 tisíc ich predčasný dôchodok dostávalo a tak navýšenie o 50 tisíc by znamenalo, že väčšina pracujúcich a zamestnaných ľudí v preddôchodkovom veku sa po spracovaní ich žiadosti dostane do stavu: „poberajúci dôchodok“.

V ročníku „pred dôchodkom “je asi 60 tisíc ľudí, nie všetci sú zdraví, mnohí sú invalidi, niektorí sú nezamestnaní, mnohí sú živnostníci.

V januári 2022 bolo vyplácaných 11 tisíc predčasných dôchodkov.

V januári 2023 ich bolo 12 tisíc a teraz v 2024 je ich 17 tisíc.

Priemerná výška v januári 2022 bola 505 eur, teraz v 2024 je to 735 eur. To je nárast o 230 eur a novopriznávané predčasné starobné dôchodky v decembri 2023 mali výšku 755 eur.

Samozrejme, že si každý zaslúži slušný dôchodok a vtedy, keď sa na to cíti a keď na to štát má. Situácia so seniormi bola ešte minulý rok taká, že veľká väčšina tých, ktorí už dnes podali výpoveď, dali si žiadosť a aj dostanú vyrozumenie, že majú nárok na 13 predčasných dôchodkov za rok PRACOVALI.

Rozdiel 12x 505 a 13x 735 je mesačne principiálne 500 oproti 800 eurám. No nezober to. Vieme a je pravda, že ten trinásty dôchodok bude 606 eur v roku 2024 a nie 735. Mínus 10 eur každý mesiac.

Ak tých mesačne priznaných „naviac“ v počte 4000 platilo z veľmi slušného príjmu (vidno to z výšky priznaných dôchodkov) odvod do Sociálnej poisťovne spolu asi 500 eur mesačne a teraz platí nič a naopak 800 eur čerpá, tak je rozdiel 1300 eur mesačne.

Pri počte 4000 priznaných za január je to rozdiel do mínusu 5 miliónov eur mesačne. Treba to vynásobiť 12-timi mesiacmi a dostaneme 70 miliónov. Ešte to treba vynásobiť asi desiatimi, aby sme „spracovali“ všetky „naviac“ zažiadané predčasné starobné dôchodky. Dostaneme sumu 700 miliónov eur ročne N A V I A C.

Nezdá sa Vám to? V januári 2022 boli výdavky na predčasné starobné dôchodky 7 miliónov eur. V januári 2024 to bolo 24 miliónov eur. Pôjde to rýchlo a skončí to na 70 miliónoch mesačne (včítane toho 13. dôchodku).

pointa

Tieto výpočty by sme samozrejme mali nájsť v dôvodovej správe schválenej zmeny zákona od mysliteľa Milana Krajniaka, jeho ministra financií Igora Matoviča a predsedu vlády Eduarda Hegera.

Volá sa to „dopady na verejné financie“. Všetci traja a NIKTO z nich nebol schopný sa na to takto pozrieť a uviesť to ako „krajný prípad“, ak by to seniorov zaujalo. 

katastrofa pre štát

Pôsobenie týchto troch ministrov má na verejné financie nedozierne následky. Ešte horšie dopady má na priemysel, sektor služieb, ale aj na štátnu správu, kde všetci schopní, vzdelaní a pracovití seniori chýbajú. Nemá ich kto nahradiť a nemá kto skúsenosti odovzdať nasledovníkom. Áno: niektorí nechýbajú, ale mnohí chýbajú zúfalo. Spýtajte sa podnikateľov z okolia alebo si prečítajte o starostiach podnikateľských zväzov.

čerešnička

Vzhľadom na vysoký nárok a minimálny rozdiel oproti riadnemu dôchodku bude aj tento rok dochádzať k tomu, že každý mesiac si väčšina z asi 5000 pracujúcich seniorov povie: Už mám nárok, požiadam o predčasný dôchodok. A namiesto ešte dvoch rokov práce a odvádzania odvodov sa stanú predčasnými dôchodcami.

dopad na sociálnu poisťovňu

V januári mala výdavky na dôchodky medziročne vyššie o 18%. Diera v jej rozpočte je takmer 2 miliardy ročne a tie hradí štát transferom zo štátneho rozpočtu. Tento rok je to 1,6  miliardy eur. V roku 2022 to bolo 100 miliónov eur.

Tie peniaze si požičiavame a to za 4% ročne. Je to fiškálny stimul, ale HDP pôjde hore o 1-2%. Je to šialené a volá sa to deficitná špirála. Nedá sa to samozrejme dlhodobo udržať. A preto s tým bude treba niečo urobiť. Čím neskôr, tým to bude drahšie.

game over

Takýmto vývojom si prešli mnohé ekonomiky a áno, aj Grécko. Všetky to museli vyriešiť. Niektorým sa to nepodarilo a dopad na stav ich verejných financií bol dlhodobo neblahý, náklady vysoké a vyhliadky mizerné. To čaká aj slovenský dôchodkový systém, ktorý je už dnes neudržateľný: priebežne ho treba dotovať 2 miliardami eur:

  • neblahý stav
  • vysoké výdavky a deficity
  • mizerné vyhliadky

Preložíme do ľudskej reči: Dôchodkový vek bude musieť byť zvýšený a to razantne, súčasné dôchodky budú veľmi pravdepodobne zmrazené, valorizácie symbolické a nové dôchodky budú v ďaleko nižšej výške ako je tomu teraz (v reálnej hodnote). K tomu samozrejme ako prvé bude zrušené opatrenie o možnosti ísť do predčasného dôchodku v jeho aktuálne vymeriavanom základe/výške. A trinásty dôchodok možno nebude a ak, tak symbolický.

Kto nám to nariadi? V Grécku to bola trojka. U nás to bude veľmi pravdepodobne EÚ a ECB, bez IMF. Či to musíme akceptovať? Nie, nemusíme. Socialisti nemusia nič, míňajú cudzie peniaze, až do vyčerpania. V Grécku trvalo 7-9 rokov, kým občania poslali socialistov do horúcich pekiel a v 2019 si zvolili reformátorov, pričom v 2023 im dali dôveru opakovane. U nás to posuňte o 10 rokov: 2029 a 2033. 

dopad

To už väčšina súčasných seniorov bude potrebovať solídnu a urgentnú zdravotnú starostlivosť. Na tú ale nebude. Lebo dnes pre seniorov nestaviame nemocnice, nevzdelávame lekárov a sestry a nekupujeme im sanitky a nerekonštruujeme cesty, aby sa tie nové sanitky po opravených cestách so seniorom dostali do modernej nemocnice s dostatkom personálu. Dávame „fiškálne stimuly“ a „podporujeme spotrebu“ a následne to aj vykážeme ako rast HDP — lebo veď: TO JE PARAMETER ŠŤASTIA. 13. dôchodok — olé.

Vitajte v socializme, priatelia.

Pre Dáta bez pátosu spísal toho času vlekár-z-Rakúska Ivan Bošňák

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite